Последни новини
Home / Законът / Иванчева и Петрова с пет въпроса към кмета на София за скандалния строеж в градинка на „Младост 4“

Иванчева и Петрова с пет въпроса към кмета на София за скандалния строеж в градинка на „Младост 4“

Defakto.bg
Десислава Иванчева и Биляна Петрова, в момента двете са под домашен арест

По повод незатихващите и предстоящи протести за скандалното застрояване в градинката до бл. 401 в Младост 4 ,   Десислава Иванчева и Биляна Петрова заявяват в писмо до медиите, че преди да бъдат отстранени, двете са  били договорили  преместването на въпросния  строеж.  Това е щяло да стане  заедно с още 13 броя конфликтни строежи в междублоковите пространства на район „Младост“.  

“ Имаше изготвени проекти за преместването на първите осем конфликтни строежа и в деня на нашия арест 17.04.2018 г. се състоя среща с Ралица Стоянова, зам.-кмет на СО, на която бяха уточнени законовите аспекти по преместването.   14 месеца по-късно преговорите буксуват, не е преместен нито един строеж и разбираме, че има отказали се инвеститори, които вече не искат преместване“, казва Иванчева. По този повод двете бивши кметици отправят въпроси до кмета на София Йорданка Фандъкова. Запитванията са по Закона за достъп до обществена информация.  

Ето и въпросите им, акцентите са на авторите: 

УВАЖАЕМА Г-ЖО ФАНДЪКОВА,

 

Във връзка с разпоредбите на Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/, големия обществен интерес и подобряване на процеса за публичност и прозрачност във връзка с издадено разрешение за строеж на сграда в Младост 4 на полянката между бл. 401 и бл. 409 (УПИ IV – 441, кв. 6, КИ 68134.4089.918, местност “Младост 4гр. София) Ви молим да ни предоставите информация за:

  1.   Вярно ли е, че подробният устройствен план (ПУП), предвиждащ построяване на въпросната сграда е приет от Столичния общински съвет през 2009 г.?  Били ли сте Вие кмет тогава? Колко общински съветници от ГЕРБ са гласували „ЗА“ приемането на плана?
  2.   Вярно ли е, че този имот е бил в капитала на „Софийски имоти“ ЕАД? Коя година е продаден имота и на каква цена? Били ли сте Вие кмет тогава?
  3.   През последните 14 месеца издавани ли са (включително презаверявани) документи, свързани с този имот (с кадастрален идентификатор 68134.4089.918) от гл. арх. На СО г-н Здравко Здравков или други служители на НАГ – например визи? Ако отговорът е „ДА“, какви точно документи са издавани/заверявани? Ще приемете ли това за саботаж? След като смятате, че моралната и политическа отговорност за саботажа е ОСТАВКА,  ще поискате ли оставката на арх. Здравков и съответните служители?
  4.   Ако се окаже, че г-н Румен Русев е саботирал процеса по замяната на имота с друг общински, който процес ние започнахме преди ареста ни, тъй като той не е мажоритарно избран кмет от жителите на Младост, не се налага да подава оставка. В такъв случай ще поискате ли от Столичния общински съвет освобождаването му от длъжност? Съмненията ни за такъв саботаж от г-н Русев са напълно основателни, защото старите проекти за преместване на строежите са били изготвени съвместно с арх. Стефан Стефанов, който беше част от екипа за преговори, а сега г-жа Фандъкова иска неговата оставка.
  5. ВИЕ изпращали ли сте писмо до инвеститорите, че за ТОЗИ имот (с кадастрален идентификатор 68134.4089.918) НЕ се предвижда замяна? Ако отговорът е „ДА“, т.е. Вие лично саботирате работата на работната група, ще подадете ли оставка?

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Един коментар

  1. Димитрова

    Браво,на тези две борбени жени вярваме!Те доказаха,че изпълняват на всяка цена обещаното на гражданите,които гласуваха за тях!!!РЕСПЕКТ!!!Следим събитията в Младост с тревога от Австрия!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.