Последни новини
Home / Законът / Без прецедент: Изборът на шеф на РС-Асеновград отложен, мнозинството съдии не отишли на Общо събрание

Без прецедент: Изборът на шеф на РС-Асеновград отложен, мнозинството съдии не отишли на Общо събрание

Defakto.bg

Казусът повдигна принципни въпроси

С 10 на 2 гласа (Севдалин Мавров и Стефан Гроздев бяха „против“) Съдийската колегия на ВСС отложи избора на председател на районния съд в Асеновград. Като вотът се спъна не в качествата на единствения кандидат – изкаралият вече един мандат на поста Иван Шейтанов, а в порок на проведеното Общо събрание. След промените в съдебния закон от 2016 г., които въведоха съдийското самоуправление, преди обсъждането и гласуването във ВСС кандидатите за ръководители задължително се изсрушват на Общо събрание.

И такова е проведено в Асеновград, като в него са участвали и магистратите от РС-Първомай. Проблемът обаче е, че от 8 съдии от Асеновград на събранието са били едва трима и то се оказва нередовно. В същото време на въпроси на кадровиците Иван Шейтанов обясни – уведомил е всичките си колеги за събранието, но повечето не са дошли.

При това положение нямаме друг избор, освен да отложим избора и да укажем на председателя да свика ново Общо събрание, категоричен бе Лозан Панов. Георги Чолаков подкрепи. Но на свой ред изтъкна, че няма никакъв законов механизъм за противодействие в подобни случаи. И ако съдиите продължават да не се явяват на събрание, излиза, че избор няма да може да бъде направен. Ето последиците от промяната през 2016 г., подчерта Чолаков.

Цветинка Пашкунова каза, че явно се налагат законови промени, които да предвидят падащ кворум за общите събрания.

На свой ред кадровиците изпаднаха в противоречия по друг въпрос – кой точно трябва да участва в това Общо събрание, за да е редовно – само съдиите в Асеновград или те плюс колегите им от Първомай.

Различен бе прочитът на чл. 79, ал.1 от ЗСВ, която гласи:

В районен съд, в който има най-малко трима съдии, общото събрание се състои от всички съдии, като командированите участват без право на глас. Когато броят на съдиите е по-малък от трима, те участват в общото събрание на друг районен съд от същия съдебен район, определен от председателя на окръжния съд. В общото събрание участват без право на глас и държавните съдебни изпълнители, и съдиите по вписванията, когато се разглеждат въпроси, засягащи дейността им„.
Тук ставаше дума за следното – дали съдът в Първомай, където в момента магистратът е само един, винаги участват в Общо събрание с Асеновград, след като са „прикрепени“ към тях със заповед на председателя на окръжния съд.
В единия случай, ако участват само магистратите от Асеновград, нужният за провеждане на събранието кворум, е 5 човека. В другия случай, с Първомай, кворумът е 6 човека.
А колегията се раздели в реми 6 на 6 за двата варианта. И изпадна в тупик – не може да даде указания на кандидата Шейтанов за редовното Общо събрание.
След прегласуване, със 7 на 5 кадровиците все пак решиха, че трябва да участва и магистратът от Първомай.
Случаят бе безпрецедентен в досегашната практика на ВСС.

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев критикува Зарков за искането до КС срещу тоталния адм. контрол на прокуратурата над изпълнителната власт

След закриване на спецправосъдието, наркотици заляха улиците, а дрогирани шофьори убиват децата ни, казва главният …

Прокуратурата иска имунитета на кандидат депутат, шофирал след употреба на наркотици

Софийска градска прокуратура (СГП) е предложила на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.