Последни новини
Home / Законът / КЗД отхвърли жалба срещу Иван Гешев за дискриминация

КЗД отхвърли жалба срещу Иван Гешев за дискриминация

Defakto.bg

Зам.-главният прокурор говорел за „циганите“ в общ контекст

Комисията за защита от дискриминация е оставила без уважение жалбата на ромския акттивист Христо Николов срещу зам-главния прокурор Иван Гешев.

Гешев бе пратен на КЗД заради негово изявление по делото „Младост“. В тв интервю, коментирайки отказа на третия подсъдим в гръмкия процес – Петко Дюлгеров от първоначални показания, дадени под натиск, зам.-главният прокурор бе обявил: „Това, че Дюлгеров ще се откаже от показанията го очаквахме.  Така правят всички подсъдими, така правят и циганите включително по делата. Това е масово„.

Тези изявления на Гешев са дискриминация по етнос и реч  на омраза, твърдеше Христо Николов. Той бе категоричен – зам.-главният прокурор целенасочено е използвал наситеното с негативизъм „цигани“, не признава българскитте гпаждани от ромски произход като част от българския народ и ообобщава, че всички роми лъжат и променят показанията си.

КЗД обаче е приела другата, защитна теза – че Гешев говорел за поведението на подсъдимите като цяло.

Решението на комисията, с докладчик Златина Дукова, е цитирано от Клуб Z.

„Споменаването на думата „циганите“ в общия контекст на разговора не може да бъде квалифицирано като нарушение на Закона за защита от дискриминация, чрез което ответникът изразява позиция или отделя ромите от останалата част от българската нация.

На първо място в изказването се илюстрира поведението на подсъдимите лица и тяхното процесуално поведение в досъдебна и съдебна фаза на производствата. В тази категория влизат всички лица, които въз основа на внесен в съда обвинителен акт, са придобили качеството на подсъдим в наказателно дело.

Тук следва да се посочи, че подсъдимите могат да бъдат от различен етнос и/или националност, тъй като Наказателния кодекс и Наказателнопроцесуалния кодекс, респ. българските наказателни съдилища не се влияят от гражданството или етноса на подсъдимия, а изясняване на обективната истина по конкретното наказателно дело, въпросите за вината и деяните, поведение на дееца и др. имащи значение за конкретното дело обстоятелства.

Следователно тълкуването на думите на ответната страна като израз и извеждане от контекста на тези думи съждение за отделяне на ромите от останалата  част от българската нация е лишено от смислова логика и обективно не би могло да бъде възприето от зрителя или слушателя по начина, по който жалбоподателят твърди, че го възприема“, се казва в решението на КЗД.

Според Христо Николов решението на комисията е политическо и е повлияно от позицията, която заема от зам. главният прокурор Иван Гешев. „Вече може да ни наричате, освен цигани, и кюмюри, и печки. Явно това не е обидно. Защо България е в Европейския съюз и е подписала толкова много спогодби за спазване на човешките права?“, пита той.

Решението на КЗД може да бъде оспорено пред Административен съд – София-област.

 

About De Fakto

Проверете също

Зам. министър Емил Дечев: Ако няма воля за независимо разследване на главния прокурор, очевидно има зависимости

Очевидно има зависимости между тези, които могат да направят промените, които да доведат до създаване …

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.