Последни новини
Home / Законът / КПКОНПИ отказа да обследва евтиното общинско жилище на Мария Габриел, законът пречел

КПКОНПИ отказа да обследва евтиното общинско жилище на Мария Габриел, законът пречел

Defakto.bg

Антикорупционната комисия е отказала  да разследва евродепутатката Мария Габриел, тъй като по смисъла на закона за противодействие на корупция Габриел тя не заемала публична длъжност, съобщи БТА.

КПКОНПИ беше сезирана, че Мария Габриел е ползвала под наем общинско жилище, като месечната наемна цена на жилището е била в размер на 400,00 лева. Договорът е сключен през октомври 2010 г., когато Мария Габриел е била вече евродепутат с 30 000 лв. месечен доход. Апартаментът е собственост на общинското дружество „Заводпроект“.  В сигнала на гражданско сдружение „Боец“ се твърдеше, че цената на  наемите през този период в съответния квартал била в диапазона между 1400-1600 лв.  Приложени са били и  медийни публикации, а според една от тях през  2014 г. Мария Габриел е обяснила пред журналиста Калин Първанов от списание “Тема”, че е “помолила за помощ” и е получила жилището, за да си “стокира част от нещата”, а не, за да се възползва от евтин апартамент.

През 2017 г. Биволъ разследва допълнително случая с ниския наем и показа, че тя е продължила да плаща битовите сметки на жилището и като еврокомисар, напомни в. Сега.

При проверката си КПКОНПИ обаче установила, че членовете на Европейския парламент не са лица, заемащи публична длъжност по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.  „От това следва, че в периода на действие на договора за наем от 01.10.2010 г. до 31.08.2012 г., Мария Габриел не е заемала публична длъжност, по смисъла на закона. Липсата на тази предпоставка – субект, или лице, заемащо публична длъжност, срещу което да се проведе административното производство, се явява пречка за разглеждане на постъпилия сигнал и е основ ание за прекратяване на настоящото производство„, се казва в решението на  комисията.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.