Последни новини
Home / Законът / КПКОНПИ отказа да обследва евтиното общинско жилище на Мария Габриел, законът пречел

КПКОНПИ отказа да обследва евтиното общинско жилище на Мария Габриел, законът пречел

Defakto.bg

Антикорупционната комисия е отказала  да разследва евродепутатката Мария Габриел, тъй като по смисъла на закона за противодействие на корупция Габриел тя не заемала публична длъжност, съобщи БТА.

КПКОНПИ беше сезирана, че Мария Габриел е ползвала под наем общинско жилище, като месечната наемна цена на жилището е била в размер на 400,00 лева. Договорът е сключен през октомври 2010 г., когато Мария Габриел е била вече евродепутат с 30 000 лв. месечен доход. Апартаментът е собственост на общинското дружество “Заводпроект”.  В сигнала на гражданско сдружение “Боец” се твърдеше, че цената на  наемите през този период в съответния квартал била в диапазона между 1400-1600 лв.  Приложени са били и  медийни публикации, а според една от тях през  2014 г. Мария Габриел е обяснила пред журналиста Калин Първанов от списание “Тема”, че е “помолила за помощ” и е получила жилището, за да си “стокира част от нещата”, а не, за да се възползва от евтин апартамент.

През 2017 г. Биволъ разследва допълнително случая с ниския наем и показа, че тя е продължила да плаща битовите сметки на жилището и като еврокомисар, напомни в. Сега.

При проверката си КПКОНПИ обаче установила, че членовете на Европейския парламент не са лица, заемащи публична длъжност по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.  “От това следва, че в периода на действие на договора за наем от 01.10.2010 г. до 31.08.2012 г., Мария Габриел не е заемала публична длъжност, по смисъла на закона. Липсата на тази предпоставка – субект, или лице, заемащо публична длъжност, срещу което да се проведе административното производство, се явява пречка за разглеждане на постъпилия сигнал и е основ ание за прекратяване на настоящото производство“, се казва в решението на  комисията.

About De Fakto

Проверете също

КПКОНПИ отчита: Проверява за незаконно имущество 243-ма на висши длъжности заради неподадени декларации

Данните са за първите шест месеца на годината КПКОНПИ проверява за незаконно имущество 243 лицанависши …

Министър Стоилов: Трансферът на Бюрото за защита под опека на главния прокурор, блокира търсенето на отговорност

Депутатите от “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме!” внесоха в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.