Последни новини
Home / Законът / Николай Ненчев невинен по делото за МИГовете, реши СГС

Николай Ненчев невинен по делото за МИГовете, реши СГС

Defakto.bg

Невинен, е решението на Софийския градски съд по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за укрити договори за ремонта на руските самолети МИГ. Председател на състава е съдия Петър Стоицев. Решението е на първа инстанция.

През април 2018 г. ВКС окончателно оправда Ненчев по друго дело срещу него, за нагласена обществена поръчка за униформите в армията. Той бе военен министър в кабинета “Борисов” – 2.

По делото за самолетите прокуратурата обвини Ненчев за особено тежко продължавано престъпление по служба, от което са настъпили значителни вредни последици за Българската армия. Конкретно – че от 5 май до 9 септември 2015 г. министърът не е изпълнил задълженията си по Закона за отбраната и въоръжените сили и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на изтребителите. Държавното обвинение сочеше обществената поръчка за ремонт на самолетите МИГ-29, въпреки че още през април 2015 г. между МО и руския АО “РСК МИГ” са сключени два договора за удължаване на ресурса и ремонт на два двигателя и за кутия за самолетен агрегат за МИГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро, 7 388 666 лева. Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, тогавашният военен министър е наредил на заместника си да ги пази в служебната каса, катто целта е била ремонтът на самолетите, собственост на България, да не бъде осъществен от руското дружество. И договорът е сключен с Полша.

Военните данни в процеса бяха засекретени, но повечето заседания – открити. Показания в него дадоха над 20 свидетели, сред които и президентът Румен Радев, като бивш шеф на ВВС. Радев бе заявил, че с тези си действия министърът Ненчев е “приземил” българската авиация.

Сред като чу решението на съда, Николай Ненчев обяви, че имало натиск от Руската федерация за този процес, което е опасно за българската европейска перспектива. И още: “Този процес е насочен не към мен, а към всеки бъдещ министър на отбраната.  Ако присъдата беше осъдителна, нямаше да обжалвам”.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Търсен от САЩ и “пуснат” наркотрафикант изчезнал? Той можеше да умре в затвора, а МВР беше уведомено за “домашния арест”, отговори СГС

Софийският градски съд отговори на поредни нападки срещу решение на магистрат. И, както става обичайно, …

Съветът на САК установи бюджетен дефицит от 241 552 лева, не прие финансовия отчет за 2020-а

През 2020 г. бюджетът на Софийската адвокатска колегия е на дефицит от 241 552 лева. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.