Последни новини
Home / Законът / Николай Ненчев невинен по делото за МИГовете, реши СГС

Николай Ненчев невинен по делото за МИГовете, реши СГС

Defakto.bg

Невинен, е решението на Софийския градски съд по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за укрити договори за ремонта на руските самолети МИГ. Председател на състава е съдия Петър Стоицев. Решението е на първа инстанция.

През април 2018 г. ВКС окончателно оправда Ненчев по друго дело срещу него, за нагласена обществена поръчка за униформите в армията. Той бе военен министър в кабинета „Борисов“ – 2.

По делото за самолетите прокуратурата обвини Ненчев за особено тежко продължавано престъпление по служба, от което са настъпили значителни вредни последици за Българската армия. Конкретно – че от 5 май до 9 септември 2015 г. министърът не е изпълнил задълженията си по Закона за отбраната и въоръжените сили и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на изтребителите. Държавното обвинение сочеше обществената поръчка за ремонт на самолетите МИГ-29, въпреки че още през април 2015 г. между МО и руския АО „РСК МИГ“ са сключени два договора за удължаване на ресурса и ремонт на два двигателя и за кутия за самолетен агрегат за МИГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро, 7 388 666 лева. Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, тогавашният военен министър е наредил на заместника си да ги пази в служебната каса, катто целта е била ремонтът на самолетите, собственост на България, да не бъде осъществен от руското дружество. И договорът е сключен с Полша.

Военните данни в процеса бяха засекретени, но повечето заседания – открити. Показания в него дадоха над 20 свидетели, сред които и президентът Румен Радев, като бивш шеф на ВВС. Радев бе заявил, че с тези си действия министърът Ненчев е „приземил“ българската авиация.

Сред като чу решението на съда, Николай Ненчев обяви, че имало натиск от Руската федерация за този процес, което е опасно за българската европейска перспектива. И още: „Този процес е насочен не към мен, а към всеки бъдещ министър на отбраната.  Ако присъдата беше осъдителна, нямаше да обжалвам“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.