Последни новини
Home / Законът / Стартира процедурата за избор на членове на Комисията по атестирането и конкурсите при Съдийската колегия

Стартира процедурата за избор на членове на Комисията по атестирането и конкурсите при Съдийската колегия

Defakto.bg

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) e изпратил  до ръководителите на апелативните, окръжните, военните съдилища и Специализирания наказателен съд писма относно възможността за подаване на писмени заявления за участие в процедурата за избор на членове на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) при Съдийската колегия, съобщиха от съда. С писмата трябва да  бъдат запознати съдиите от съответните съдебни райони.

Срокът за подаване на заявления е до 09.07.2019 г. включително. Документи се приемат и по електронен път (на ел. поща: [email protected]) или по факс (02/9883985).

Към заявлението се прилагат автобиография и документи за съответствие с изискванията на чл. 37, ал. 4 от Закона за съдебната власт.

Съгласно Вътрешните правила за организацията на дейността на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия Пленумът на ВКС избира за членове на КАК 10 действащи съдии, разпределени така: 5 съдии със специализация по гражданско право, 4 съдии със специализация по наказателно право и 1 съдия със специализация по търговско право.

Мандатът на КАК е една година, като нейните членове сред действащите магистрати имат право на още един – до 2 години.

В същото време, след решение на Върховния административен съд, което обяви за невъзможно съвместяването на работа в КАК с участие в конкурс за повишение или преместване, в рамките на една седмица съдийската комисия бе напусната от двама магистрати – миналия вторник бе гласувана оставката на Петя Рушанова-Колева (от апелативния спецсъд), а днес – на Мария Лалова от Софийския апелативен съд. Причината е, че и двете участват в конкурса за повишение в Наказателната колегия на ВКС.

 

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.