Последни новини
Home / Законът / Стартира процедурата за избор на членове на Комисията по атестирането и конкурсите при Съдийската колегия

Стартира процедурата за избор на членове на Комисията по атестирането и конкурсите при Съдийската колегия

Defakto.bg

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) e изпратил  до ръководителите на апелативните, окръжните, военните съдилища и Специализирания наказателен съд писма относно възможността за подаване на писмени заявления за участие в процедурата за избор на членове на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) при Съдийската колегия, съобщиха от съда. С писмата трябва да  бъдат запознати съдиите от съответните съдебни райони.

Срокът за подаване на заявления е до 09.07.2019 г. включително. Документи се приемат и по електронен път (на ел. поща: [email protected]) или по факс (02/9883985).

Към заявлението се прилагат автобиография и документи за съответствие с изискванията на чл. 37, ал. 4 от Закона за съдебната власт.

Съгласно Вътрешните правила за организацията на дейността на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия Пленумът на ВКС избира за членове на КАК 10 действащи съдии, разпределени така: 5 съдии със специализация по гражданско право, 4 съдии със специализация по наказателно право и 1 съдия със специализация по търговско право.

Мандатът на КАК е една година, като нейните членове сред действащите магистрати имат право на още един – до 2 години.

В същото време, след решение на Върховния административен съд, което обяви за невъзможно съвместяването на работа в КАК с участие в конкурс за повишение или преместване, в рамките на една седмица съдийската комисия бе напусната от двама магистрати – миналия вторник бе гласувана оставката на Петя Рушанова-Колева (от апелативния спецсъд), а днес – на Мария Лалова от Софийския апелативен съд. Причината е, че и двете участват в конкурса за повишение в Наказателната колегия на ВКС.

 

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.