Няколко хиляди каталунци тази сутрин излязоха на демонстрация пред Европейския парламент в Страсбург, за да протестират срещу недопускането на тримата каталунски политици до участие в първата му пленарна сесия, предаде Франс прес, цитирана от Дарик.Най-малко 4000 души разпънаха каталунския флаг на площада пред ЕП.
Карлес Пучдемон

Съдът на ЕС не разреши на каталунският  лидер Карлес Пучдемон да заеме мястото си на евродепутат днес, съобщава АФП.

Решението бе постановено денпреди началото на учредителната сесия на новия Европарламент в Страсбург.  С него съдът отхвърли  искането на Пучдемон и на бившия регионален министър на здравеопазването на Каталуния Антони Комин да заемат местата си в Европарламента.

Двамата бяха избрани за евродепутати на изборите в края на май.  В Испания обаче е издадена заповеди за арест срещу тях и те живеят в изгнание в Белгия.

Испанската избирателна комисия е отказала да предаде удостоверенията на двамата политици, че са избрани за евродепутати., а според  правила новоизбраните испански евродепутати трябва първо да положат клетва пред конституцията в Мадрид.  Пучдемон и Комин не са се явили и по тази причина не фигурират в списъка на избраните евродепутати.

Практически решението на Съда на ЕС означава, че двамата каталунски политици няма да могат реално да встъпят в мандатите си като евродепутати.   Когато избраните евродепутати не фигурират в списъка на съответната държава, Европейският парламент не може да потвърди, че те легитимно претендират за мястото си в ЕП.

Въпросът дали евродепутатите трябва лично да положат клетва пред конституцията е предмет на дело пред испански съд, по което все още няма решение.

Ако отидат в Испания, Пучдемон и Комин незабавно ще бъдат арестувани заради участието им в опита за отделяне на Каталуния през есента на 2017 г.

Няколко хиляди каталунци днес протестираха пред Европейския парламент срещу недопускането на техните депутати за  до участие в първата му пленарна сесия, предаде Франс прес.  Най-малко 4000 души разпънаха каталунския флаг на площада пред ЕП, съобщава полицията.

Пред ЕП е била изградена сцена, имаше засилено присъствие на пазители на реда и затруднения за градския транспорт.

Сред  каталунските депутати, чието участие в ЕП е блокирано от Мадрид, освен Карлес Пучдемон и Комин, е и сепаратистът Ориол Жункерас, който се намира в арест в Испания.