Последни новини
Home / Законът / Съдът ще заседава за наказанието на следователя Бойко Атанасов догодина, месеци след като е изтекъл срокът му

Съдът ще заседава за наказанието на следователя Бойко Атанасов догодина, месеци след като е изтекъл срокът му

Defakto.bg

Въпреки, че е оспорено, наказанието на следователя Бойко Атанасов от столична следствена служба, наложено от прокурорската колегия на ВСС,  няма да мине през съдийска ревизия. Как така ли? Просто е, заседанието за спорната санкция е  насрочено за 28 април 2020 година,  близо пет месеца след като срокът му ще е изтекъл.

На 15 май т.г. с  9 гласа „за“ Прокурорската колегия на съвета реши, че популярният магистрат се е провинил дисциплинарно, защото не работел активно по делата си през 2017 г. Тогава Атанасов бе наказан с 15 % намаляване на заплатата за срок от 8 месеца.  Делото бе образувано по предложение на градския прокурор на София Емилия Русинова, а председател на дисциплинарния състав бе Гергана Мутафова.

Кадровиците не зачетоха аргументите му,  че основанията  за наказанието не са верни  и той потърси правосъдие от  Върховния административен съд.  Пред органа, който е овластен  да решава спорове срещу актовете на властта, Атанасов посочи,  че е санкциониран неоснователно и без да са затечетени доводите му, а това е довело до „погрешни и неправилни изводи“. И поиска спиране на предварителното изпълнение на решението на прокурорската колегия.

Тричленен състав на ВАС  обаче  отхвърля искането за предварително спиране на наказанието, тоест удръжките –  вървят, и насрочва  делото  за следващата година,  независимо,  че периодът    за това значително надхвърля осемесечният  срок, през който следователят търпи наказанието за намаляване на  основното му трудово възнаграждение.

 Дали е важно за съда,  че по делото се спори за правилността на едно наказание, което по същество засяга трудовото възнаграждение на  магистрата, онова което в Темида също не пропускат да си получат всеки месец, не знаем.

Но е сигурно, че заведеното от Атанасов административно дело ще стане безпредметно,  ако съдебното заседание се проведе на 28 април 2020 г.  Тогава то ще бъде  заличено „поради отпаднал правен интерес“,  нанесената вреда  –  изпълнена в пълен обем, а казусът – част от  статистика на добросъвестно приключените  дела в съда. Пито – платено.

Е, случаят има и добри страни – Бойко Атанасов няма да спори с бездушни инстанции и да доказва, че съвестно си е вършел работата.

А правосъдието ще почака.

Наказват ме, за да ми затворят устата,  заяви  Атанасов пред Де факто, когато бе наказан.

През годините Бойко Атанасов  не скриваше проблемите в държавното обвинение, напротив – публично ги оповестяваше. От последните години се запомниха изнесените от него впечатляващите  факти за работата на специализираната прокуратура, както и оценката му за „срамните споразумения“, сключвани от нейния бивш шеф, вече зам.-главен прокурор Иван Гешев.  Заради изявленията му по адрес на Гешев миналата година бе образувано първото дисциплинарно дело срещу Бойко Атанасов. Впоследствие то бе прекратено от ВСС и изпратено на Емилия Русинова, която го наказа със „забележка“. Оспорването и на това наказание също е насрочено за догодина.

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.