Последни новини
Home / Законът / Чавдар Христов, КНСБ: Като няма кой да работи, който работи, ще работи двойно повече! Докога?

Чавдар Христов, КНСБ: Като няма кой да работи, който работи, ще работи двойно повече! Докога?

Defakto.bg

Предстоящ е форум, организиран от КНСБ за  работното време и полагането на извънреден труд. Дискусията е съвместна с Фондация „Фридрих Еберт“.

Ще бъдат обсъдени промените в Кодекса на труда, с които да се ограничат злоупотребите с извънредното работно време и сумираното му изчисляване. Ще бъдат дискутирани и възможностите за полагане на извънреден труд според законовите правила – ограничения, забрани и допустимост. Във връзка със съчетаването на професионалния и личния живот ще бъдат обсъдени възможностите, които предоставят в тази връзка отделни форми на организацията на работното време – отпуските и почивките.

КТ „Подкрепа“ отново ще призове на пресконференция за повишаване на заплащането на нощен труд, което сега е 25 стотинки за час, съобщи БНР.

Както Де Факто вече информира, служители в МВР и надизиратели от затворите  подготвят протест с искане на актуализация на минималния размер на допълнителното възнаграждение за нощен труд.  Той ще се проведе пред Министеския съвет на 5 юли.

„В центъра на вниманието ни е това, че започва едно масово неуважение към работното време и към свободното време на работниците и служителите. И това е ефект от липсата на работна ръка. Като няма кой да работи, този, който е нает, ще работи двойно повече, защото иначе няма как. Затова крайъгълният камък на нашите дискусии и спорове е това сумирано отчитане на работното време – един режим, през който може да се полага извънреден труд, да се работи събота и неделя и през който се ощетява човекът и неговото свободно време. Масово прибягват към такъв подход, още по-лошо, че той влезе в Закона за държавния служител без никакво основание. Нарушенията по здравословни и безопасни условия на труд са най-големия брой констатирани нарушения„, заяви пред националното радио  вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов и допълни:

В нашето законодателство от години наред търпим отклонения от стандартите на Международната организация на труда и от стандартите от една директива на Европейския съвет за работното време. И те са все в посока сумираното отчитане, което трябва да бъде в непрекъсваеми производства„.

About De Fakto

Проверете също

Времето е разделно, границите са ясни и няма спор кои са лошите. Измежду тях са безразличните

В памет на Кристиан Таков На 11 юли 2017 г. си отиде Кристиан Таков. Дни …

Президентът: Не сме тук, защото сме еднакви. Тук сме, за да защитим свободата си. И да спрем мафията да се възпроизвежда

 Заедно на площада в следващите дни ще напишем историята на България, от която няма да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.