Последни новини
Home / Законът / Чавдар Христов, КНСБ: Като няма кой да работи, който работи, ще работи двойно повече! Докога?

Чавдар Христов, КНСБ: Като няма кой да работи, който работи, ще работи двойно повече! Докога?

Defakto.bg

Предстоящ е форум, организиран от КНСБ за  работното време и полагането на извънреден труд. Дискусията е съвместна с Фондация „Фридрих Еберт“.

Ще бъдат обсъдени промените в Кодекса на труда, с които да се ограничат злоупотребите с извънредното работно време и сумираното му изчисляване. Ще бъдат дискутирани и възможностите за полагане на извънреден труд според законовите правила – ограничения, забрани и допустимост. Във връзка със съчетаването на професионалния и личния живот ще бъдат обсъдени възможностите, които предоставят в тази връзка отделни форми на организацията на работното време – отпуските и почивките.

КТ „Подкрепа“ отново ще призове на пресконференция за повишаване на заплащането на нощен труд, което сега е 25 стотинки за час, съобщи БНР.

Както Де Факто вече информира, служители в МВР и надизиратели от затворите  подготвят протест с искане на актуализация на минималния размер на допълнителното възнаграждение за нощен труд.  Той ще се проведе пред Министеския съвет на 5 юли.

„В центъра на вниманието ни е това, че започва едно масово неуважение към работното време и към свободното време на работниците и служителите. И това е ефект от липсата на работна ръка. Като няма кой да работи, този, който е нает, ще работи двойно повече, защото иначе няма как. Затова крайъгълният камък на нашите дискусии и спорове е това сумирано отчитане на работното време – един режим, през който може да се полага извънреден труд, да се работи събота и неделя и през който се ощетява човекът и неговото свободно време. Масово прибягват към такъв подход, още по-лошо, че той влезе в Закона за държавния служител без никакво основание. Нарушенията по здравословни и безопасни условия на труд са най-големия брой констатирани нарушения„, заяви пред националното радио  вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов и допълни:

В нашето законодателство от години наред търпим отклонения от стандартите на Международната организация на труда и от стандартите от една директива на Европейския съвет за работното време. И те са все в посока сумираното отчитане, което трябва да бъде в непрекъсваеми производства„.

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Адв. Валентин Брайков: Поуките на залеза – една лична равносметка

Препубликуваме от  „Дневник“  лекцията на адвокат Валентин Брайков пред адвокатското училище „Кръстю Цончев“ на 18 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.