Последни новини
Home / Законът / В сряда решават кой да заеме висшите постове в Европейския парламент

В сряда решават кой да заеме висшите постове в Европейския парламент

Defakto.bg
Италианецът Давид Сасоли е кандидатурата за председател на ЕП на групата на социалистите и демократите

В серия от гласувания, които ще започнат в 10.00 ч. днес, 3 юли,  евродепутатите ще избират кой да заема висшите ръководни длъжности в ЕП през следващите две години и  половина, съобщи преслужбата на парламента.

Крайният срок за подаването на кандидатурите за председател на Парламента изтече снощи в 23.00 ч. българско време.

Преди да започне гласуването за председател, всеки кандидат ще има възможност да направи кратко изявление от пет минути.

Тайното гласуване се провежда на хартия, като за да бъде избран, кандидатът трябва да събере абсолютно мнозинство от гласовете, т.е. 50% плюс един.

След избирането на председател, евродепутатите ще изберат 14 заместник-председатели. Гласуването за квестори на ЕП ще започне от 10.00 ч. българско време в четвъртък. Освен  ръководство, евродепутатите трябва да решат и какъв да бъде размерът и съставът на комисиите в Парламента.

Късно снощи Прогресивният алианс на социалистите и демократите (СиД) издигна за председател на ЕП кандидатурата на италианеца Давид Сасоли, дългогодишен журналист по професия и един от досегашните зам.-председатели на Европейския парламент.  Според „Ройтерс“ Сасоли има много сериозни шансове да наследи Антонио Таяни на председателското място, защото има подкрепа и от дясноцентристите от ЕНП.

Така от надпреварата отпадна лидерът на ПЕС Сергей Станишев , а Източна Европа  остава без свой представител.

Кандидатурата на Станишев  изобщо не е била обсъждана в групата.  От надпреварата се оттегля и Манфред Вебер, който остава ръководител на групата на ЕНП в ЕП. По предварителна информация Станишев и Вебер трябваше да поделят 5-годишния мандат на председател на европарламента.

До момента официално внесените кандидатури са за шеф на европарламента са на:  Давид-Мария Сасоли (Италия) от СиД,  Ска Келер (Германия) от групата на Европейската зелена партия, Ян Захрадил (Чехия) от групата на Европейските консерватори и реформисти, Сира Рего (Испания) от Европейската обединена левица/Северна зелена левица.

Досегашните преговори сочат като най-вероятна кандидатурата за председател на Европейската комисия на германския министър на отбраната Урсула Фон дер,  а белгийският премиер Шарл Мишел  за шеф на  Европейският съвет. Жозеп Борел е определен за върховен представител за външната политика, а Кристин Лагард – за ръководител на Европейската централна банка. С изключение на Шарл Мишел, вече назначен от Европейския съвет, останалите кандидатури трябва да получат одобрението на Европейския парламент. За да бъдат приети е нужно мнозинство от 376 гласа.

Можете да следите гласуването чрезEP Live и EbS+.

About De Fakto

Проверете също

Политика на диалог и разумна комуникация, обеща зам.-министър Георги Николов на синдикатите от ГДИН и ГДО

Привърженик съм на политиката на диалог и разумна комуникация, на боравенето с факти и на …

ВАС обяви за нищожно решението на МС, с което оттегля предложение до Президента за издаване на Указ за обособяване на Обзор като самостоятелна община   

Веднъж отправено  предложение до държавиня глава,  само той може да решава отнесения до  него въпрос …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.