Последни новини
Home / Законът / Италианецът социалист Давид – Мария Сасоли е новият председател на Европейския парламент

Италианецът социалист Давид – Мария Сасоли е новият председател на Европейския парламент

Defakto.bg

След втори тур на изборите за председател на Европейския парламент абсолютно мнозинство получи италианският социалист Давид-Мариа Сасоли. Той спечели надпревата  с 345 гласа, при необходими 334.  Втори остана чехът Ян  Захрадил ( 160) от групата на консерваторите и реформистите,  трета е  германката Ска Келер (119) от зелените,  а на  четвърто място – избраната за първи път испанска евродепутатка  Сира Рего (43 гласа) от Европейската обединена левица/Северна зелена левица (ЕОЛ/СЗЛ).

При първото гласуване само 8 гласа не  стигнаха на Сасоли, за да оглави ЕП. Тогава за него гласуваха 324-ма евродепутати. А необходимото абсолютно мнозинство бе от 332 гласа, тъй като в залата присъстваха 662-ма души. Втори бе  чехът Ян Захрадил (162 гласа), а след него германката  Ска Келер (133) и испанката Сира Рего (42).

При днешното гласуване бяха възможни общо 4 кръга, като в първите три б е нужно абсолютно мнозинство, т.е. 50%+1 от присъстващите в залата. Ако се стигнеше до четвърто гласуване, щеше да бъде избран събралият най-много гласове.

Преди вота всеки от кандидатите получи право на петминутно изказване. Говориха по азбучен ред на фамилиите си.

Ска Келер: Председателството не е разменна монета

Германката Ска Келер

„Вие, гласоподавателите, изпратихте много ясно послание – че европейският проект е жив. Дадохте ясен отговор на антиевропейските сили. За това съм ви благодарна“, започна кандидатката на „зелените“.

Преди време тя си навлече гнева на българския вицепремиер Валери Симеонов заради подкрепата й за защитницитена Пирин. И той призова да й бъдат „намазани ските“.

„Председателството на Европарламента не трябва да се възприема като разменна монета при задкулисни преговори“, каза Келер.

С лятното си облекло тя привлече вниманието с дракона, татуиран на лявото й рамо.

„Зелената“ евродепутатка обеща да се бори за правата на работниците и премахване на екологичния отпечатък.

Накрая тя припомни, че е израснала в разделена Германия . В някогашната ГДР, на границата с Полша. И затова знае какво е Европа да обедини хората и какво е европейско наследство.   „Зелената“ евродепутатка обеща да се бори за правата на работниците и премахване на екологичния отпечатък.

Испанката Сира Перо

Сира Реro: Да решим кой ще мисли за правата на работниците

Ние мислим за милионите обикновени хора и бъдещето им, което се решава в този парламент. Трябва да решим кой ще се противопоставя на фашизма, кой ще мисли за правата на работниците и работничките“, каза  Рего.

И посочи кой именно поражда чудовището на фашизма. Това според нея е неолибералната политика.

Тя призова всички евродепутати да приветстват германката Карола Ракете – капитана на хуванитарния кораб „Сийуоч 3%. Тя бе арестувана, след като акостира на италианския остров Лампедуза с 40 африкански мигранти на борда. Испанската евродепутатка обяви Ракете за героиня и жертва на италианския вицепремиер популист Матео Салвини.  Peро посочи кой е загинал за свободна Европа – испанските републиканци, бойците от френската Съпротива и италианските партизани, които са пеели „Бела чао“.

Италианецът Давид Сасоли

Давид Сасоли: Искам всички в Европа да се движат и влюбват свободно

Изказването на Давид-Мария Сасоли бе най-уравновесено. Италианецът заяви, че  Европа ще бъде по-силна само ако Европарламентът играе по-важна роля.

„Изправени сме пред предизвикателства, застрашаващи ЕС. Можем да се изправим срещу тях само единни и уважаващи различията помежду ни“, изтъкна кандидатътна социалистите. Искам да бъда председател заедно с вас на нашите различия и на възможностите да вземаме решения. Искаме всички в Европа да могат да се живеят навсякъде, да се движат, да се влюбват свободно.“

63-годишният италианец Давид-Мария Сасоли, е журналист по професия. Започнал е работа в регионални вестници в родната му Флоренция, която заедно с Болоня и Модена е триъгълник на италианската левица. Работил е в  дясноцентристкия всекидневник Ил Джорно, а после –  в каналите на обществената телевизия RAI. През 2009 г. става член на лявоцентристката партия Partito Democratico , от която е излъчен за евродепутат.  Десет години по-късно е председател на Европейския парламент. Той е бивш зам.-председател на ЕП и добре известен  като председателстващ пленарните сесии в Страсбург. Противник на отделяне на Каталуния от Испания, както и на  допускането на Пучдемон в ЕП, което му осигури подкрепата на Испания.  Женен с дъщеря и син.

Чехът Ян Захрадил

Ян Захрадил : Имам качества за добър и надпартиен председател

Ян Захрадил припомни, че е преживял петима председатели на Европарламента. И това го прави експерт по въпроса какво трябва да се промени или подобри.

„Опитът ми казва какви да бъдат качествата на един добър председател – неутрален, надпартиен, да не взема страна“, изтъкна чехът.

Вчера около кандидатурите на социалистите за председател на ЕП се завъртя и името на Сергей Станишев, но по-късно от негови думи се разбра, че бил помолил да не бъде издиган за поста.

About De Fakto

Проверете също

Гешев критикува Зарков за искането до КС срещу тоталния адм. контрол на прокуратурата над изпълнителната власт

След закриване на спецправосъдието, наркотици заляха улиците, а дрогирани шофьори убиват децата ни, казва главният …

Адв. Михаил Екимджиев: Скандално Конституционният съд  даде пожизнен мандат на съдебната номенклатура

Когато парламентът е неспособен да  излъчва свои  представители в държавни органи, президентът да поема временно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.