Последни новини
Home / Законът / Италианецът социалист Давид – Мария Сасоли е новият председател на Европейския парламент

Италианецът социалист Давид – Мария Сасоли е новият председател на Европейския парламент

Defakto.bg

След втори тур на изборите за председател на Европейския парламент абсолютно мнозинство получи италианският социалист Давид-Мариа Сасоли. Той спечели надпревата  с 345 гласа, при необходими 334.  Втори остана чехът Ян  Захрадил ( 160) от групата на консерваторите и реформистите,  трета е  германката Ска Келер (119) от зелените,  а на  четвърто място – избраната за първи път испанска евродепутатка  Сира Рего (43 гласа) от Европейската обединена левица/Северна зелена левица (ЕОЛ/СЗЛ).

При първото гласуване само 8 гласа не  стигнаха на Сасоли, за да оглави ЕП. Тогава за него гласуваха 324-ма евродепутати. А необходимото абсолютно мнозинство бе от 332 гласа, тъй като в залата присъстваха 662-ма души. Втори бе  чехът Ян Захрадил (162 гласа), а след него германката  Ска Келер (133) и испанката Сира Рего (42).

При днешното гласуване бяха възможни общо 4 кръга, като в първите три б е нужно абсолютно мнозинство, т.е. 50%+1 от присъстващите в залата. Ако се стигнеше до четвърто гласуване, щеше да бъде избран събралият най-много гласове.

Преди вота всеки от кандидатите получи право на петминутно изказване. Говориха по азбучен ред на фамилиите си.

Ска Келер: Председателството не е разменна монета

Германката Ска Келер

„Вие, гласоподавателите, изпратихте много ясно послание – че европейският проект е жив. Дадохте ясен отговор на антиевропейските сили. За това съм ви благодарна“, започна кандидатката на „зелените“.

Преди време тя си навлече гнева на българския вицепремиер Валери Симеонов заради подкрепата й за защитницитена Пирин. И той призова да й бъдат „намазани ските“.

„Председателството на Европарламента не трябва да се възприема като разменна монета при задкулисни преговори“, каза Келер.

С лятното си облекло тя привлече вниманието с дракона, татуиран на лявото й рамо.

„Зелената“ евродепутатка обеща да се бори за правата на работниците и премахване на екологичния отпечатък.

Накрая тя припомни, че е израснала в разделена Германия . В някогашната ГДР, на границата с Полша. И затова знае какво е Европа да обедини хората и какво е европейско наследство.   „Зелената“ евродепутатка обеща да се бори за правата на работниците и премахване на екологичния отпечатък.

Испанката Сира Перо

Сира Реro: Да решим кой ще мисли за правата на работниците

Ние мислим за милионите обикновени хора и бъдещето им, което се решава в този парламент. Трябва да решим кой ще се противопоставя на фашизма, кой ще мисли за правата на работниците и работничките“, каза  Рего.

И посочи кой именно поражда чудовището на фашизма. Това според нея е неолибералната политика.

Тя призова всички евродепутати да приветстват германката Карола Ракете – капитана на хуванитарния кораб „Сийуоч 3%. Тя бе арестувана, след като акостира на италианския остров Лампедуза с 40 африкански мигранти на борда. Испанската евродепутатка обяви Ракете за героиня и жертва на италианския вицепремиер популист Матео Салвини.  Peро посочи кой е загинал за свободна Европа – испанските републиканци, бойците от френската Съпротива и италианските партизани, които са пеели „Бела чао“.

Италианецът Давид Сасоли

Давид Сасоли: Искам всички в Европа да се движат и влюбват свободно

Изказването на Давид-Мария Сасоли бе най-уравновесено. Италианецът заяви, че  Европа ще бъде по-силна само ако Европарламентът играе по-важна роля.

„Изправени сме пред предизвикателства, застрашаващи ЕС. Можем да се изправим срещу тях само единни и уважаващи различията помежду ни“, изтъкна кандидатътна социалистите. Искам да бъда председател заедно с вас на нашите различия и на възможностите да вземаме решения. Искаме всички в Европа да могат да се живеят навсякъде, да се движат, да се влюбват свободно.“

63-годишният италианец Давид-Мария Сасоли, е журналист по професия. Започнал е работа в регионални вестници в родната му Флоренция, която заедно с Болоня и Модена е триъгълник на италианската левица. Работил е в  дясноцентристкия всекидневник Ил Джорно, а после –  в каналите на обществената телевизия RAI. През 2009 г. става член на лявоцентристката партия Partito Democratico , от която е излъчен за евродепутат.  Десет години по-късно е председател на Европейския парламент. Той е бивш зам.-председател на ЕП и добре известен  като председателстващ пленарните сесии в Страсбург. Противник на отделяне на Каталуния от Испания, както и на  допускането на Пучдемон в ЕП, което му осигури подкрепата на Испания.  Женен с дъщеря и син.

Чехът Ян Захрадил

Ян Захрадил : Имам качества за добър и надпартиен председател

Ян Захрадил припомни, че е преживял петима председатели на Европарламента. И това го прави експерт по въпроса какво трябва да се промени или подобри.

„Опитът ми казва какви да бъдат качествата на един добър председател – неутрален, надпартиен, да не взема страна“, изтъкна чехът.

Вчера около кандидатурите на социалистите за председател на ЕП се завъртя и името на Сергей Станишев, но по-късно от негови думи се разбра, че бил помолил да не бъде издиган за поста.

About De Fakto

Проверете също

Столични адвокати на среща с председателя на СГС за електронния достъп до правосъдие

На среща утре Софийският адвокатски съвет и председателят на Софийския градски съд ще обсъждат проблемите …

Съдебната реформа – приоритет, кандидат за “правосъдието” – в режим на обяснения

Съдебната реформа е сред приоритетите на “Има такъв народ”. Тя бе сред изчетените днес от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.