Последни новини
Home / Законът / Кандидатите за главен прокурор ще отчитат стаж, допълнителна квалификация и чужди езици

Кандидатите за главен прокурор ще отчитат стаж, допълнителна квалификация и чужди езици

Defakto.bg

Единодушно, Прокурорската колегия на ВСС одобри кадрова справка, която задължително ще придружава номинациите за нов обвинител №1. Справката е предвидена в чл. 175, ал. 3 от съдебния закон.

Сотир Цацаров обясни, че образецът й трябва да бъде утвърден преди старта на изборната процедура, който ще е на 15 юли. Каза също, че е предложил справка, подобна на тази за председател на Върховния административен съд (при последния избор, след който на длъжността бе назначен Георги Чолаков).

В справката ще има “закрито” за публика поле с лични данни – ЕГН, адрес и подобни, те няма да се публикуват на страницата на ВСС.

Иначе кандидадите за главен прокурор отделно ще описват юридически си стаж в и извън органите на съдебната власт (ако имат), общия стаж, допълнителните квалификации, както и чуждите езици, които владеят.

Изискванията и към “тримата големи” са за минимум 12 години юридически стаж и високи нравствени и професионални качества.

Според окончателната хронограма, гласувана от Пленума на ВСС, изборът на нов главен прокурор ще е на 24 октомври. За да е успешен, се искат 17 “за” измежду 25-та членове на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.