Последни новини
Home / Законът / Кандидатите за главен прокурор ще отчитат стаж, допълнителна квалификация и чужди езици

Кандидатите за главен прокурор ще отчитат стаж, допълнителна квалификация и чужди езици

Defakto.bg

Единодушно, Прокурорската колегия на ВСС одобри кадрова справка, която задължително ще придружава номинациите за нов обвинител №1. Справката е предвидена в чл. 175, ал. 3 от съдебния закон.

Сотир Цацаров обясни, че образецът й трябва да бъде утвърден преди старта на изборната процедура, който ще е на 15 юли. Каза също, че е предложил справка, подобна на тази за председател на Върховния административен съд (при последния избор, след който на длъжността бе назначен Георги Чолаков).

В справката ще има „закрито“ за публика поле с лични данни – ЕГН, адрес и подобни, те няма да се публикуват на страницата на ВСС.

Иначе кандидадите за главен прокурор отделно ще описват юридически си стаж в и извън органите на съдебната власт (ако имат), общия стаж, допълнителните квалификации, както и чуждите езици, които владеят.

Изискванията и към „тримата големи“ са за минимум 12 години юридически стаж и високи нравствени и професионални качества.

Според окончателната хронограма, гласувана от Пленума на ВСС, изборът на нов главен прокурор ще е на 24 октомври. За да е успешен, се искат 17 „за“ измежду 25-та членове на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

При 37.14 % обработени протоколи от ЦИК: ГЕРБ – СДС първи, ПП – втори, Възраждане – трети

Централната избирателна комисия публикува официалните данни от предсрочния парламентарен вот на база 37.14  от обработени …

Изборите за 48 – мо НС започнаха. За година и половина гласуваме четвърти път, трети път – предсрочно

Изборите за 48 – мо Народно събрание в България започнаха. B cтpaнaтa избopният дeн зaпoчнa в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.