Последни новини
Home / Законът /   Кр.Кънев: Главният прокурор демонстративно отказва да се запознае с доклада на БХК за състоянието на правата на човека

  Кр.Кънев: Главният прокурор демонстративно отказва да се запознае с доклада на БХК за състоянието на правата на човека

Defakto.bg

Заместник главният прокурор Иван Гешев изпратил на правозащитната организация копия от „Под игото“ и разказа на Йовков за циганката Божура

 

Главният прокурор за втори път отказва да прочете докладите за човешките права на БХК, посочва председателят на организацията Красимир Кънев
Върнатите и подарени материали от висшите началници в прокуратурата

За втора поредна година главният прокурор Сотир Цацаров отказал да приеме и да се запознае с годишния доклад на БХК за състоянието на правата на човека в България, който организацията публикува и предоставя на българските институции от 1992 г. насам.  Това се казва в съобщение до медиите на БХК. Главният прокурор е получил изпратения от БХК доклад, както и две други публикации — нови издания на БХК за практиката по антидискриминационни дела и наръчник по антидискриминационно право, — но ги връща, извадени и поставени в пощенски плик на главния прокурор, пише в съобщението.

И още: Озадачаваща е реакцията на заместник главния прокурор Иван Гешев, който не връща получените от него бройки, но вместо това изпраща на БХК бройки от ученически издания на книгите „Под игото“ на Иван Вазов и сборник разкази на Йордан Йовков. В първата заместник главният прокурор е отбелязал глава двадесет и втора, „Батареята на Зли дол“, в която борещите се за свободата българи се изправят срещу цяла могъща империя с едно-единствено черешово топче.  Във втората е отбелязал разказа за циганката Божура, който започва с описание на това как майката на Божура, Калуда, се възползва от състраданието на хората към дъщеря ѝ, за да печели от търговията си, разказват правозащитниците.

Ние сме силно изненадани от реакцията на главния прокурор вече втора година подред. Той изглежда или не желае да бъде запознат със състоянието на правата на човека в България, или не намира, че този въпрос засяга институцията на главния прокурор и го демонстрира по този начин“, заяви Красимир Кънев, председател на БХК.

Според него, „още по-озадачаващо е посланието на заместник главния прокурор Иван Гешев“. „Предполагаме, че то е свързано с етническите малцинства в България, но какво е точно — остава неясно“.

БХК ежегодно изпраща безплатни бройки от годишния си доклад за правата на човека до множество институции и лица на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, до представители на академичната общност и медии.

Никоя институция досега не е отказвала да приеме докладите,  нито е отговаряла със символични жестове, дивят се от БХК.

About De Fakto

Проверете също

Гешев критикува Зарков за искането до КС срещу тоталния адм. контрол на прокуратурата над изпълнителната власт

След закриване на спецправосъдието, наркотици заляха улиците, а дрогирани шофьори убиват децата ни, казва главният …

Адв. Михаил Екимджиев: Скандално Конституционният съд  даде пожизнен мандат на съдебната номенклатура

Когато парламентът е неспособен да  излъчва свои  представители в държавни органи, президентът да поема временно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.