Последни новини
Home / Законът / Правосъдният министър установи, че системата за случайния избор във ВКС давала „грешка“

Правосъдният министър установи, че системата за случайния избор във ВКС давала „грешка“

Defakto.bg

Няма да инспектира „джуркането“ във ВАС и в прокуратурата

Правосъдният министър Данаил Кирилов остана недоволен от системата за случайния избор, по която се разпределят делата във Върховния касационен съд. Защото е система, „невидима отвън, включително и за един министър на правосъдието“.

Кирилов дойде в Съдебната палата по покана на Лозан Панов, да види наживо как се случват нещата, след като публично намекна, че председателите на върховните съдилища могат да манипулират жребия (като защитен аргумент за пакетирането на „тримата големи“ в проекта „Кирилов“). Днес уточни: „Не казвам, че председателят (на ВКС) може да манипулира системата – казвам, че организира възлагането на такава система“.

Министърът заяви, че е „подготвен“ за инспекцията, откри, че системата „дава грешка“, поиска да направи „експеримент“ и „техническо предизвикателство“ с току-що разпределено реално дело, който му бе отказан. А накрая обобщи, че системата за случайно разпределение (чийто сървър е във ВСС) е „една нелоша система, която обаче се нуждае от грижа, нуждае се от квалификация, нуждае се от поддръжка, нуждае се от одитиране“. Както и че има примери, при които държавата наема т.нар. „бял хакер“ да изследва пробойните в системата и да предупреди за рисковете. Именно това би искал министърът.

Напомни и че във ВСС през април е взето решение за независим външен одит, а по време на дебата Лозан Панов бил „най-големият противник“ това да се прави.

На идване министърът бе посрещнат от председателя на ВКС, който го покани да огледа разпределението, по негов избор. А ако има допълнителни въпроси, да заповяда при Панов и заместниците му в кабинетите им. Нататък Кирилов бе придружаван от шефа на правната дирекция и от този на ай ти отдела на ВКС.

Министърът си избра търговско дело. Но установи, че системата изписва „грешка“ при влизането. Обяснено му бе, че е мярка за защита – ако повече от 10 минути не е използвана, тя отново иска име и парола за достъп.

После, след осъществено автоматично разпределение на делото, дойде ред на желанието за „техническото предизвикателство“  – разпределението да бъде върнато и да се осъществи „ръчно“. Това обаче не е възможно – ръчното разпределение е изключение и не се осъществява от служителите на съда (определени със заповеди на ръководителите на отделения да осъществяват редовното случайно разпределение). Пък и всяка подобна намеса се копира и във ВСС.

Кирилов пожела да се изключи и акаунтът на разпределящата деловодителка, за насрещна проверка, което също не стана.

На въпрос дали ще провери и как работи системата във ВАС и в прокуратурата, отговорът бе отрицателен – не бил поканен. И обвини журналистите, че предварително си били написали материалите.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.