Последни новини
Home / Законът / Данаил Кирилов „предупреди“ служителите в затворите: Ако ще защитават шефа си, няма увеличения на заплатите! (Допълнена)

Данаил Кирилов „предупреди“ служителите в затворите: Ако ще защитават шефа си, няма увеличения на заплатите! (Допълнена)

Defakto.bg

Въпросът защо ще бъде махнат главен комисар Миладинов – без ясен отговор

Ако на утрешния национален протест служителите на затворите ще защитават главния директор на ГДИН Васил Миладинов, няма да получат планираното вече увеличение на възнагражденията в системата.

Това стана ясно от изявление на правосъдния министър Данаил Кирилов по Нова тв. Междувременно служителите от затворите поискаха обяснение  от  министъра защо иска да  освободи началника им. От казаното от Кирилов  обаче не станаха ясни причините за намерението му да уволни  главен комисар Миладинов.

Вестта за предстоящото освобождаване на шефа на затворите, назначен от Цецка Цачева миналата пролет след скандалното бягство от Софийския затвор (и чиято работа дотук е получавала само високи оценки), бе потвърдена от Данаил Кирилов вчера със заявката, че уволнението ще стане факт до края на деня. Днес обаче има ново развитие – смяната щяла да се забави с 14 дни, тъй като Миладинов излязъл в болнични. Но министърът вече назначил временен заместник. Обаче нямало да обжалва болничния, макар че можел.

На ясно зададен въпрос: „Защо искате да уволните шефа на затворите?“, настоящият правосъден министър бе повече от уклончив. „Натрупванията са доста – има проблеми с храненето, с достъпа до телефонни услуги, с цените в лавките“. Имало и много жалби, включително и от Евгения Банева, за условията в ареста – без да навлиза в конкретика.

После каза, че проблемът с храненето всъщност не бил един, а няколко и заговори за неуспешни обществени поръчки и висящи процедури. Но не ставало дума за далавери. Продажните цени в затворнически лавки пък били над пазарните, но те не се определяли с подписа на шефа на затворите.

После Кирилов обобщи: „Дайте ми възможност да се предпазя от посочване на основания (за уволнението – б.р.) в този период, заповедта не е връчена поради представяне на болничен лист от главен комисар Миладинов. Вероятно се е разболял като е разбрал, информацията тръгна в общественото пространство преди да е връчена заповедта. Имаме огромен брой сигнали, разпореждания от прокуратурата ние да извършим проверки„.

И предупреди: „Синдикатът на служителите от затворите подготвя протест утре, по повод моето изявление за освоождаването на главния комисар утре ще искат и оставката ми. Но във връзка с техните социални изисквания, през последното тримесечие, за което аз отговорям, сме реализирали икономии, планирахме да получат допълнително възнаграждение. Ако обаче вместо социални изисквания се предявяват персонални такива, много структури в системата на МП имат нужда от икономисаните средства„. С други думи, даде ултиматум на служителите – да изберат с кого са.

Случайното разпределение във ВКС все пак било добросъвестно

След като вчера установи „грешка“, заговори за изпращане на „бял хакер“, недоволства, че не му дават да прави „експеримент“ и да отправя „техническо предизвикателство“ и изобщо демонстрира недоволство от сигурността на системата за случайно разпределение на делата във ВКС, днес Кирилов видя и „положителното“.

„Това, което видях, ме увери, че има добросъвестен подход при оперирането със системата“, каза министърът. Нещо повече – заяви готовност да инспектира и случайното разпределение в прокуратурата, ако го поканят оттам.

Но не бил министърът човека, който да проверява – имало решение на ВСС от 18 април за външен одит на ситуираната на сървър в самия съвет система. Обаче обявената обществена поръчка се провалила заради липсата на кандидати, сега ще стартира втора.

Синдикатът на служителите в затворите иска обяснения

Въпреки сутрешните закани на министъра, от синдиката на служителите в затворите поискаха обяснения за готвеното освобождаване на главния директор на ГДИН Васил Миладинов.

Служителите са изпратили писма до министъра на правосъдието Данаил Кирилов и ресорния зам.-министър Николай Проданов.

Председателят на синдиката Ивайло Григоров заяви пред БНР:

В 21-ви век в държава член на Европейския съюз министър има поведение, което не подхожда на министър по отношение на това, че това е директор на специализирана дирекция, който уволнява, без да са посочени никакви мотиви, направени от него нарушения или извършени престъпления. Днес след обявяването на уволнението, което е под медиен натиск, се опитват да скалъпят мотиви, които в продължение на 10 години Синдикатът на служителите в затворите в България поставя на вниманието на министерството по отношение на лошите условия, по отношение на високите цени, по отношение на забранени вещи в местата за лишаване от свобода. В тази връзка подобен начин на непрозрачност в кадровата политика не може да бъде приет равнодушно от страна на синдикалната организация„.

На снимката: Един от серията протести на надзиратели през миналата година за по-добри условия на труд

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.