Последни новини
Home / Законът / Силните на деня намалиха партийната субсидия на 1 лев за получен глас, за да станат още по – силни

Силните на деня намалиха партийната субсидия на 1 лев за получен глас, за да станат още по – силни

Defakto.bg

Управляващите официално включиха  парите на бизнеса и едрия капитал в  политическия живот на страната

Корнелия Нинова с пет въпроса към петима депутати

 

Парламентът намали партийната субсидия от 11 лева на 1 лев за получен действителен глас. Това стана с приемането на второ четене на промените в Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г.
„За“ намаляването на субсидията до края на годината гласуваха 119 депутати, 71 бяха „против“ и 16 се въздържаха.
Отхвърлено беше предложението на ДПС за намаляване на субсидията на 0 лева на глас, въпреки клетвите на Йордан Цонев, че партията му иска субсидията да остане 11 лева. Не беше подкрепено и предложението на ВМРО размерът на субсидията за парламентарна дейност да е 1,5 млн. лева.
От БСП поискаха партиите да върнат в бюджета неусвоената държавна субсидия към 3 юни 2019 г.  Предложението обаче беше отхвърлено.
Понеже ГЕРБ е разходвал парите си разумно и е спазил Закона за политическите партии, който ги задължава да държат парите си в банки, затова сега БСП се вглежда в нашите пари и по стар комунистически обичай обича да експроприира парите на другите, обяви  бившият член на БКП Менда Стоянова,  сега председател на бюджетната комисия в парламента.  Тя обеща, че със спестените пари ще се строят детски градини, „където има нужда“.

По време на дебатите Пенчо Милков от „БСП за България“ заяви,  че предложението на правителството за 1 лев и на ДПС  за безлимитно финансиране или без никаква държавна субсидия, е начин за саморазправа с опозицията:“Вие не предлагате никакъв модел. Вие угасяте лампата и отваряте вратата! В момента се предлага нещо, което показва само едно – че за вашата парламентарна група е ясно, че този 0 или 1 лев е временна мярка, временна бухалка да се извършват определени нелицеприятни дейности, да се остави без финансиране опозицията – дали лява, дали дясна, дали парламентарна или извънпарламентарна“.

Маноил Манев от ГЕРБ атакува: „Никой от лявата страна на залата не иска, не желае, а и не може да си позволи лукса да признае тази истина: партията ви е фалирала“.

Филип Попов от БСП реагира остро на изказването на депутата от ГЕРБ: „Лъжете, че БСП е фалирала, за което ще си носите отговорност. Второ, в кой закон пише, че партията – визирам ГЕРБ, следва да държи държавната си субсидия в банки и да печели от лихва и след това господин Борисов с държавни пари, раздавайки ги през прозореца на държавния си джип, да печели избори“.

По-късно бе прието партиите да  получават дарения без таван от юридически лица и еднолични търговци,  които нямат просрочени публични задължения или регистрираните в юрисдикции с преференциален данъчен режим. В отрицателен вот Драгомир Стойнев заяви, че е гласувал против, защото управляващите са въвели данък корупция за българските фирми.

В последна сметка бяха създадени  възможности  за отворено финансиране и легалното включване на  бизнеса и едрия капитал в  политическия живот на страната.

Преди местните избори.

Законът влиза в сила от обнародването му в държавен вестник, предложи Менда Стоянова. Първоначалната идея беше да влезе в сила от 1 юли. Социалистите поискаха законът да влезе в сила от 1 октомври 2019.  Очаквано мина предложението на ГЕРБ.

Корнелия Нинова с пет въпроса към петима депутати
 „Бих искала да задам пет въпроса към петима депутати: Мустафа Карадъйъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев, Валери Симеонов и Христиан Митев. И към г-жа Менда Стоянова, която подкрепя тези текстове“. Това заяви председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание. Тя уточни, че въпросите й са принципни, а не само към ГЕРБ.

 

Първо –  ще имат ли право фирми, които имат задължения към бюджета на България, да спонсорират партии, които управляват в момента България.

Второ, ще имат ли право фирми, които получават обществени поръчки, да спонсорират партии, които участват в управлението на страната и раздават обществените поръчки?

Трето, ще могат ли фирми, регистрирани в офшорни зони, да финансират партии в България?

Четвърто, ще могат ли религиозни юридически лица – български и чужди, да финансират български партии?

И пето – ще могат ли неправителствени организации – български и чужди, като юридически лица с нестопанска цел, да финансират български партии“, попита още Нинова.

От отговорите на тези въпроси ще стане ясно за какво става дума в тези предложения по закона,  заключи Нинова.

 

Крум Зарков

Крум Зарков към управляващите:  Не само започнахте състезание към дъното, вие сте на път да го спечелите

ГЕРБ не само започнаха състезание към дъното, те са на път да го спечелят. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на дебата за намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лв. за действително получен глас.

„Този дебат ще завърши така, както започна – скандално, неприятно, с повече недоизказано, отколкото казано.  Промените наказават  по-слабите, за да укрепнат още повече по-силните, заяви депутатът.

Не случайно т.нар. дискусия е покрила гафа  Министерство на финансите с надплатените  субсидии, се разбра от думите му.   „Не забелязахте протестите, свързани с цената на горивата. Не се забелязаха протестите на медицинските сестри. Не обръщате внимание на протестите за застрояването на София. Слепи и глух и оставате за онези, които протестират, тъй като Законът за Черноморското крайбрежие е по-строг към тези с палатките, отколкото към тези с багерите“, каза още Зарков.

Покрихте тези теми с единия лев, поне за сега. Предупреждавам ви, ще платите сериозна цена за това. Вие не само започнахте състезание към дъното, вие сте на път да го спечелите“, завърши Зарков.

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда Огнян Донев и Борис Борисов по обвинение за укрити и неплатени данъци

  Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда изпълнителния директор на „Софарма“ Огнян Донев и заместника …

КС реши, че е недопустимо да се прекрати дейността на Инспектората към ВСС заради изтеклия му мандат

За да не се подрива демократичния ред под върховенство на правото, Конституционният съд  не допусна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.