Последни новини
Home / Законът / Борислав Цеков: Безлимитното финансиране на партиите от бизнеса – няма аналог в демократичния свят

Борислав Цеков: Безлимитното финансиране на партиите от бизнеса – няма аналог в демократичния свят

Defakto.bg

Юристът прогнозира, че въпросът за размера на субсидиите ще бъде отворен  отново след местните избори

Въпросът за партийните субсидии остана незавършени ще бъде отворен отново наесен след местния вот, прогнозира пред радио „Фокус“ д-р Борислав Цеков от Института за модерна политика.  Дори президентът да наложи вето, и този път то би било лесно преодоляно, смята той. Коментарът му бе по повод вчерашното решение на управляващите да сведат партийната субсия от 11 на 1 лев, като приеха физически лица и юридически лица да даряват партиите  без  ограничение на размера на даренията.

Според него разумното и балансирано решение е субсидията да се определя като 1% от минималната работна заплата на глас.

Има нещо неокончателно заради това, че размерът на субсидията беше коригиран, но не в Закона за политическите партии, както беше първоначалния вариант, а беше променена в годишния държавен бюджет. Сегашното решение за 1 лв. субсидия е в сила до края на годината. Темата ще се отвори отново при обсъждането на новия държавен бюджет. Сякаш има някаква конюнктурност и затова казаха на инат: „Хайде, ние ще го направим, пък след няколко месеца ще видим какво ще стане. Така не се прави устойчиво, полезно и ефективно законодателство, но това не е прецедент в Народното събрание“,  добави Цеков.

Отпадането на  лимитите за дарения от физически и юридически лица е без прецедент в демократичния свят.  Според него това трябва да бъде подложено на остра критика и да бъде преосмислено.  Безлимитно е финансирането от бизнеса само в държави от Третия свят – Бангладеш, и в много африкански държави, обясни той. С това решение България се приравни до слаборазвитите демокрации и авторитарни режими в Африка, а не до законодателните модели на демократичния свят, коментира Цеков.

About De Fakto

Проверете също

Лозан Панов предложи критерии за анализа на спецправосъдието. Дайте ни ден да осмислим, призоваха кадровици

Лозан Панов е предложителят на критериите и обхвата на анализа за спецсъдилищата. Дайте ни шанс …

Назначиха Димитър Фикиин в Софийския апелативен съд, повишиха още четирима във ВАС

Доскорошният председател на Военно-апелативния съд Димитър Фикиин (на снимката) бе преназначен в цивилния Софийски апелативен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.