Последни новини
Home / Законът / Двама директори на служба „Военна информация“ в МО са обвинени за длъжностни престъпления

Двама директори на служба „Военна информация“ в МО са обвинени за длъжностни престъпления

Defakto.bg

 

Военно-окръжна прокуратура – София обвини за длъжностни престъпления настоящ и бивш директор на Служба „Военна информация“ в министерство на отбраната – това са Светослав Даскалов, бивш шеф на службата и сегашният Пламен Ангелов.  Разследването е стартирало след проверка от ДАНС и сигнали, изпратени до главния прокурор. Събрани са доказателства , че в периода 01.04.2016 г. – 01.05.2019 г. са били издадени 504 разрешения за достъп до информация с ниво „Секретно“ и „Строго секретно“, в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация.

Разрешенията са били издадени от служител по сигурността , а не от компетентния орган – ръководителя на служба. Това е довело до нерегламентиран достъп за 504 лица.

Същите разрешения, издадени от некомпетентен орган, са довели до издаване на сертификати за достъп до класифицирана информация /КИ/ на НАТО и ЕС от ДКСИ.

Тези факти са отразени в сигналите на ДАНС, станали причина за образуване на досъдебното производство.

И още:

В периода 01.04.2016 г. – 21.05.2018г. Директор на Служба „Военна информация“ е бил о.р. бригаден генерал С.Д., а в периода 22.05.2018 г. – 01.05.2019 г. директор на службата е бригаден генерал П. А.  И двамата директори на службата за сигурност – С.Д. и П.А. не са изпълнили задълженията си по служба, регламентирани в чл. 24 ал.1 от Закона за военното разузнаване по ръководство, организиране и контролиране на дейностите по защита на класифицираната информация и допуснали служителите по сигурността на информацията в СВИ да издават разрешения за достъп за нива на класификация, които нямали право да издават, тъй като е изключително правомощие на директора на Служба „Военна информация“ – МО.

На 30.05.2019 г. под ръководството на ВОП –София бившият директор на СВИ С.Д. и настоящият директор на службата П.А. са привлечени като обвиняеми за извършени престъпления по служба – чл. 387 ал.1 от Наказателния кодекс и са им взети мерки за неотклонение „Подписка“.

На 31.05.2019 г. ВОП – София е сигнализирала министъра на отбраната за  това, че в качеството на обвиняем е привлечен настоящият директор на СВИ- П.А., с предложение за временно ограничаване на достъпа до КИ и отнемане на издаденото му разрешение за достъп, както и предприемане на действия за контрол и гарантиране спазването на ЗЗКИ в СВИ-МО.

От СВИ са изискани множество документи, включително и издадените незаконосъобразно разрешения за достъп до класифицирана информация в оригинал, извършени са разпити на 25 свидетели, назначена е техническа експертиза.

В хода на разследването се събират доказателства и за извършени злоупотреби с финансови средства и нарушения на Закона за обществените поръчки в Служба „Военна информация“- МО. Информация за това се съдържа отново в сигнали на ДАНС, отправени до прокуратурата. ВОП –София е възложила на АДФИ извършване на финансова инспекция, резултатите от която се очакват, съобщава обвинението.

 

About De Fakto

Проверете също

Окончателно: ВАС отхвърли спора за дипломата на главния прокурор Иван Гешев като „юрист“

Състав на Върховния административен съд (ВАС)  отхвърли като недопустимо оспорването на   дипломата на главния прокурор …

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.