Последни новини
Home / Законът / СГС ще гледа делото за чистотата на въздуха в столицата

СГС ще гледа делото за чистотата на въздуха в столицата

Defakto.bg

Очаква се Софийският градски съд да разгледа  делото за чистотата на въздуха в София почти  две години след като няколко неправителствени организации, сред които и „Група за чист въздух“  заведоха процеса  срещу Столична община.  Сдружението смята, че  администрацията на Общината не е направила необходимото, за  да предотврати замърсяването с фини прахови частици и не е е  информирала достатъчно  гражданите за нивата на замърсяване, както и че като цяло не се спаравя с проблема.

Исканията са съдът да установи бездействието на СОС по замърсяването на въздуха в столицата и увреждането на здравето на жителите й в периода 2015-2017 г. и да й разпореди за предприеме ефективни мерки за решаване на проблема.  Включително да субсидира медицински прегледи на столичани.

Съдът на ЕС вече осъди България за неизпълнения на задълженията по директивата за чистотата на въздуха, а миналата година Еврокомисията призова държавата стриктно да изпълни указанията на Съда на ЕС.

Междувременно трима съдии – Богдана Желязкова, Богдана Желявска и Елена Маврова се отведоха от делото и така то отиде при Албена Ботева.

На предишното заседание  бяха поискани две експертизи – медицинска, която да установи пораженията върху здравето на хората от мръсния въздух (поискана от жалбоподателите) и икономическа – за средствата, дадени от общината за решаване на проблема (по искане на СО).

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши приветства Демерджиев за отнетия монопол на прокуратурата върху изпращането дела в ЕП

Засилването на взаимодействието между българските власти и Европейската прокуратура (ЕП) са обсъдили   министърът на правосъдието …

Спецпрокуратурата прекрати проверката срещу Иван Гешев по сигнал на Бойко Рашков за злоупотреба със СРС

Прокуратурата отказа да оразува досъдебно производство и прекрати проверката по сигнал на служебния вътрешен министър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.