Последни новини
Home / Законът / СГС ще гледа делото за чистотата на въздуха в столицата

СГС ще гледа делото за чистотата на въздуха в столицата

Defakto.bg

Очаква се Софийският градски съд да разгледа  делото за чистотата на въздуха в София почти  две години след като няколко неправителствени организации, сред които и “Група за чист въздух”  заведоха процеса  срещу Столична община.  Сдружението смята, че  администрацията на Общината не е направила необходимото, за  да предотврати замърсяването с фини прахови частици и не е е  информирала достатъчно  гражданите за нивата на замърсяване, както и че като цяло не се спаравя с проблема.

Исканията са съдът да установи бездействието на СОС по замърсяването на въздуха в столицата и увреждането на здравето на жителите й в периода 2015-2017 г. и да й разпореди за предприеме ефективни мерки за решаване на проблема.  Включително да субсидира медицински прегледи на столичани.

Съдът на ЕС вече осъди България за неизпълнения на задълженията по директивата за чистотата на въздуха, а миналата година Еврокомисията призова държавата стриктно да изпълни указанията на Съда на ЕС.

Междувременно трима съдии – Богдана Желязкова, Богдана Желявска и Елена Маврова се отведоха от делото и така то отиде при Албена Ботева.

На предишното заседание  бяха поискани две експертизи – медицинска, която да установи пораженията върху здравето на хората от мръсния въздух (поискана от жалбоподателите) и икономическа – за средствата, дадени от общината за решаване на проблема (по искане на СО).

 

About De Fakto

Проверете също

Търсен от САЩ и “пуснат” наркотрафикант изчезнал? Той можеше да умре в затвора, а МВР беше уведомено за “домашния арест”, отговори СГС

Софийският градски съд отговори на поредни нападки срещу решение на магистрат. И, както става обичайно, …

Съветът на САК установи бюджетен дефицит от 241 552 лева, не прие финансовия отчет за 2020-а

През 2020 г. бюджетът на Софийската адвокатска колегия е на дефицит от 241 552 лева. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.