Последни новини
Home / Законът / Със заповед на Георги Чолаков: Постоянни петчленни състави ще заседават във ВАС

Със заповед на Георги Чолаков: Постоянни петчленни състави ще заседават във ВАС

Defakto.bg

От днес петчленните състави във Върховния административен съд, които са касационна и последна инстанция по дела, ще са постоянно действащи. То ест – съдиите в тях са поименно определени и няма да се разместват, освен при доказана необходимост.

Заповедта за това е на председателя на ВАС Георги Чолаков, съобщиха от съда.

В рамките на двете колегии на ВАС са сформирани по девет постоянно действащи петчленни съдебни състави. Те са образувани при спазване на принципа на старшинството измежду магистратите. Председателите на съставите са четиримата председатели на отделения и следващите петима най-старши съдии.

Това не означава зачертаване на задължителния случаен избор при разпределението на делата – жребият ще определя съдиите-докладчици по конкретните казуси, а той ще „върви“ със състава си.

А ако жребият посочи като докладчици самия председател Чолаков или някой от двамата му заместници – Мариника Чернева или Милка Панчева, те инцидентно ще оглавят съответния петчленен състав (защото тримата са с по-ниски проценти на натовареност от останалите магистрати).

На принципа, че съставът върви с докладчика, работят и във ВКС.

В заповедта на Чолаков са разписани и правила за заместване в петчленните състави при обективна невъзможност на титулярите им да участват в конкретните заседания.

Целта е да се постигне по-голяма предвидимост и прозрачност при разглеждането на делата, обясняват от ВАС.

Върховният административен съд заседава в тричленни и петчленни състави. Тричленките заседават като първа инстанция по казусите, подсъдни само на ВАС, които след последните промени в Административнопроцесуалния кодекс значително намаляха. В изключителната подсъдност на ВАС останаха оспорвания на актовете на МС, премиера, министри, чрез които се упражнява държавната власт, върховните съдии се произнасят също по решенията на кадровика ВСС и др.

Петчленните състави обичайно са последна инстанция. Доскоро принципът бе, че след определянето на докладчика по случайния избор, останалите членове се подбират от същото отделение по старшинство (без да са „закрепени“ по петчленки).

А през годините имаше публични въпроси към начина на формирането им и подозрения за „подбор“ на магистратите по конкретни, често кадрови, казуси.

делата, разпределени на предесдтеля, ще се разхределят на всички състави от двете колегии.

При невъзможност членът на състава се замества от най-

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

 Наказателно процесуалния къдекс, с който се въвежда механизъм за независимо разследване на главния прокурор отпътува …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.