Последни новини
Home / Законът / „Филип Морис България“ благодари на Спецпрокуратурата за разкритата нелегалната фабрика за цигари край Пловдив

„Филип Морис България“ благодари на Спецпрокуратурата за разкритата нелегалната фабрика за цигари край Пловдив

Defakto.bg

 

В писмо до Специализираната прокуратура компанията „Филип Морис България“приветства координиранитие действия по разкриването на нелегалната фабрика за цигари край Пловдив на 4 юли 2019 г, съобщи държавното обвинение.  Тогава  Специализираната прокуратура,  ГДБОП  служители на Агенция „Митници“,  разкриха  “най-модерно оборудваната до момента нелегална цигарена фабрика” .  В  нея бяха намерени и иззети голямо количество цигари без бандерол, в т.ч. от марката „Мурати“ на „Филип Морис Интернешънъл“.
“Нашата компания приветства и благодари на правителството за постоянните усилия, които доведоха до безпрецедентно ниски нива на контрабанда с цигари през последните 3-4 години”, сочи Джордж Маргонис, генерален директор Филип Морис България.

Извадки от писмото, предложени  от държавното обвинение,  по -долу:

“Ние, от Филип Морис България, приветстваме действията и усилията на правителството и правоохранителните органи в борбата с незаконната търговия. Операцията от 4 юли 2019 г. по разбиването на нелегалната фабрика край Пловдив, където са конфискувани сериозни количества фалшиви цигари, сред които с марка Muratti (марка, собственост на Филип Морис Интернешънъл, заготовки и опаковки, модерни производствени машини и оборудване, както и склад за подготовка на тютюневата суровина, е отличен пример за координираните съвместни действия на всички ангажирани органи в страната.
С тези и подобни действия, а така също и обявените данни за рекордно ниското ниво на потребление на незаконни цигари от началото на тази година – 3.8%, България е пример за страните от ЕС и в световен мащаб за добри практики и резултатност в борба с незаконната търговия.
„Разследването и действията на органите по този нов случай на разкрита нелегална фабрика за фалшиви цигари тепърва предстои, но е важно е да напомним, че незаконната търговия с контрабандни и фалшиви цигари, е добре известен механизъм за финансирането и на други дейности на организираната престъпност, като трафик на хора, разпространение на наркотици и тероризъм”, казват от Филип Морис. „Престъпните групировки, които участват във фалшифициране и контрабандата на цигари, обикновено са много бързи в действията си – те променят местата и производствените центрове, каналите за трафика и разпределителните мрежи във всеки един момент. Поради тази причина, от съществено значение е непрекъснатото, задълбочено, всеобхватно и редовно наблюдение за идентифициране и предвиждане на променящите се тенденции и модели. И това е посоката, в която България също успява.
„Пълното елиминиране или дори значителното ограничаване на незаконната търговия с цигари не може да се случи изведнъж за една нощ и изисква координирани и ангажирани действия от страна на правителството и органите, както и сътрудничеството на частния и неправителствения сектор. В това отношение българският опит също е добър пример”, добавя г-н Маргонис.

About De Fakto

Проверете също

Красимир Георгиев получи втори мандат начело на ОС-Стара Загора

Бе лаконичен за отговорността на главния прокурор Единодушно, Съдийската колегия на ВСС преизбра Красимир Георгиев …

Био соя за Лаура Кьовеши

от Валя Ахчиева | EURACTIV BULGARIA Море от плевели по нивите. Такава гледка бързо преминаваше през прозореца на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.