Последни новини
Home / Законът / БАН получава наградата „Проф. Марко Семов” за изключителна роля в духовния живот на нацията

БАН получава наградата „Проф. Марко Семов” за изключителна роля в духовния живот на нацията

Defakto.bg

 

Проф. Марко Семов
БАН

На специална церемония  утре Българската академия на науките ще получи престижна награда на името на „Проф. Марко Семов” по повод 150-годишнината от създаването й.  Отличието ще бъде връчено от президента Румен Радев за изключителна роля на най-старата и авторитетна българска институция в духовния живот на нацията. На събитието ще бъде почетена и  80-годишнината от рождението на проф. Марко Семов.  Организатори са  Съюзът на българските писатели, Съюзът  на българските журналисти, Сдружението за национално съхранение, Община Априлци и Фондация. То ще се състои от 18 ч.00 в  Големия салон на БАН.

Досегашни носители на Наградата са поетът Недялко Йорданов, журналистът Тошо Тошев, историкът проф. Дойно Дойнов, създателката на Класическата гимназия Гергина Тончева и режисьорът акад. Людмил Стайков.

Водещ на церемонията е  Мариус Донкин, Директор на Народния театър, а откъси от трудовете на Марко Семов ще представят актьорите Руси Чанев и Митко Живков.

Думи за проф. Семов, ще произнесе академик Стефан  Воденичаров, бивш председател на БАН, който припомня  богатото творчество, завещано от непреходния публицист и писател.  Ето част от тях в аванс:  

Проф. Марко Семов беше един от най-ярките интелектуалци на съвременна България: страстен патриот, изключителен публицист, писател с блестящо перо, оставил ни над 60 книги литературно творчество, някои от които го нареждат сред най-четените български автори през 20-и век.

Сред най-популярните му книги са:

  • Пътеписи: „За Япония като за Япония”, „И за Америка като за Америка”, „Китай – какво си всъщност ти?”, „Земя на богове и хора”, „Съседи и не само” и др.
  • публицистика: „Писма до България”, „Когато сами си сваляме гащичките” и „Бизнес и морал”
  • разкази и есета: „Шарени сенки”, „Там, гдето”, „Земя за обич”, „По стъпалата на живота”
  • и предизвикалият много вълнения с темата за българската миграция роман „Цената”, преведен на 3 езика.

Марко Семов бе дългогодишен университетски професор, несменяем член на Академическия съвет на Софийския университет от 1989 г. Той бе мащабен учен, член-кореспондент на БАН, създател на съвременната наука за българската народопсихология, оставил цяла школа с трудовете си:

  • „Българска народопсихология” – в 3 тома
  • „Българинът и властта”
  • „Добродетелите на българина”
  • „Комплексите и парадоксите в българския характер”
  • „Глобализация и национална съдба” и др.

Днес продължаваме да носим паметта за името и делото на един достоен българин с огромен принос за българската национална идентичност, дух и самочувствие, за утвърждаването на българската демокрация, за българската наука и литература!

 

 

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.