Последни новини
Home / Законът / ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ предлагат отмяна на машинното гласуване за местния вот

ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ предлагат отмяна на машинното гласуване за местния вот

Defakto.bg

ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ предлагат отмяна на машинното гласуване.  Те  предлагат вотът с машини да остане за президентските и евроизбори. Мотивът са опасенията на ЦИК и „Информационно обслужване“, че местните избори може да се опорочат и провалят заради машинния вот, съобщиха агенциите.

Депутатът от ГЕРБ  Александър Ненков заедно с шефката на парламентарната правна комисия Анна Алексанрова са обявили в парламента,  че  промяната ще бъде извършена   с поправка  в преходните и заключителните текстове на Изборния кодекс, без да се отваря той.

Според доклада на ЦИК, ако на местните избори останат така заложените 6000 машини за гласуване, рискуваме да провалим местните избори, заявява  Александрова. По думите ѝ, сигурността на вота е застрашен заради сертифицирането и придвижването на машините. Александрова допълва, че използването на машини по време на местния вот ще бъде изключително скъпо.  Анализът на ЦИК показал,  че 27% от всички имащи право на глас  са гласували машинно. 60 лв. струва един вот на избирател с машина, на фона 0,77 лв. с хартиена бюлетина. Местните избори, освен че са най-важни в законодателството ни, те са много трудни, защото при тях е най-голямата активност, смята още тя.

На местните избори ще ни е много трудно да попълним комисиите. Машините се оказаха скъпо струващи играчки, които не допринесоха нито за по-честни, нито за по-лесни избори – напротив, правят процеса по-сложен. Казват го самите членове на комисиите – те не искат да участват вече, не можем да ги попълним. Във всяка комисия, в която има машини, имаше и грешки, и то огромни, но не членовете на комисиите са виновни за това, коментира Ненков.

26 коалиции и 14 инициативни комитета е имало на миналите местни избори само за кмет на София.  На тези избори има и два тура, каза той.  Добавя: „Парите не са водещото, но безспорно това е много скъпо удоволствие, което го няма никъде в Европа. Дори Холандия се отказала от гласуване с машини.

В мотивите на законопроекта е записано, че „за разлика от изборите за членове на Европейския парламент от Република България, където проблемите с устройствата за гласуване не се отразиха на изборния резултат, при изборите за общински съветници и кметове е много вероятно да се стигне до обявяване на избора за недействителен и намаляване на доверието в изборния процес“, пишат вносителите.  Освен това  организацията около пълния машинен вот в момента би била затруднена, защото трябвало да бъде осигурено помещение за съхранение на евентуално закупените 12 500 машини (около 60 ТИР-камиона), да има експертен състав за обслужване, поддръжка и инсталиране, както и МВР да осигури охраната и транспортирането на машините.

Още на  26 юни  т.г. омбудсманът Мая Манолова прогнозира, че: „Най-лошите ми подозрения,  че е започнала кампания за премахване на машинното гласуване, се сбъдват“. В нея се  включват организатори на изборите, различни експерти, свързани с Централната избирателна комисия (ЦИК), каза тя.   Според нея,  анализът на машинното гласуване показва проблеми, но те не са свързани  с машините, а с лошата организация от страна на ЦИК с машинното гласуване, която предварително обуслови възникването на проблеми.

Същият извод  направиха ден по-рано и от Обществения съвет към ЦИК и призоваха подготовката за машинното гласуване наесен за местните избори да започне още от лятото.

На извънредна пресконферениця БСП се обяви против отмяната на машинното гласуване за местните избори. „Гледаме поредния епизод на сериала „опраскване на Изборния кодекс“ , заяви Крум Зарков и прогнозира, че „МС ще се покрие и ще каже, че това е въпрос на НС, а то набързо ще реши този проблем“. Като пример за това посочи, че още утре е насрочено заседание на правната комисия за разглеждане на промените.

В демократичните държави изборните правила не се пипат поне една година преди избори. У нас всеки път в навечерието на избори променяме ИК. В правовите държави законите са характерни със своята устойчивост и необратимост. Ние не отговаряме на критериите за демократична и правова държава както днес управляващите го доказаха с предложението си за отмяна на машинното гласуване“, коментира той.  „Днес след като всячески се опитаха да опорочат машинното гласуване, след като за малко да отменят преференциите, след като силово се опитват да подчинят всеки опозиционен глас, дори скромното постижение за постепенно въвеждане на машинно гласуване, което да ограничи някои, характерни за българската изборна система, феномени, беше практически отменен“, каза още Зарков.

„От днес обратното броене започна – ГЕРБ спират парите за партиите, след това отменят машинното гласуване.“, коментира зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.  „Трудно се носи машина на гръб, тежка е, колегите имат опит с чувалите, разбирам ги“, добави той.

„Машините работят и в космоса, но ако се управляват от компетентни хора“, коментира във Фейсбук изборния експерт Стоил Стоилов.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.