Последни новини
Home / Законът / Доц. Цвета Маркова: Съобщението, че двама генерали от МО са нарушили закона за класифицирана информация, е опозоряващо

Доц. Цвета Маркова: Съобщението, че двама генерали от МО са нарушили закона за класифицирана информация, е опозоряващо

Defakto.bg

Информацията на прокуратурата, че двама генерали от МО за нарушили Закона за класифицираната информация,  застрашава националната сигурност.   Това заяви пред БНР доц. Цвета Маркова, бивш директор на Държавната комисия по сигурността на информацията(на снимката).  Повод е съобщението от вчера на Военно окръжна прокуратура, че са образувани досъдебни производства срешу бившия и настоящия директор на  „Военна информация“ в Министерство на отбраната заради  неправомерно издадени разрешителни за достъп до класифицирана информация.  По сигнали  на ДАНС „извършителите“ са бригаден генерал Светослав Даскалов и бригаден генерал Пламен Ангелов, които в периода 1 април 2016 г. – 1 май 2019 г.  били допуснали  да се издадат 504 разрешения за достъп до тайни с гриф „Секретно“ и „Строго секретно“ в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация, съобщи обвинението.

По закон разрешенията за ниво на достъп гриф „Секретно“ и „Строго секретно“ се издават от ръководителя на „Военна информация“, но те се са били издавани от служител по сигурността.

„Това оповестяване е изключително позорно и застрашаващо националната сигурност. Искрено се надявам, че тази информация няма да се потвърди при инспекцията на НАТО“, коментира Маркова.   Тя бе категорична, че при проверка от НАТО ще се установи, че има заповед, която дава мандат на заместника да подписва разрешенията за достъп до класифицираната информация. „Тази проверка ще е абсолютно дискретна и без пресконференции. И така трябва да бъде“, каза още тя. По думите на Маркова публичността е вредна за сферата на сигурността на държавата:  „Самата система за сигурност трябва да има инструментариум, който да не позволява допускането на каквито и да било пропуски, макар и технически, а на второ място – да не допуска такова невиждано досега като размер оповестяване на настъпили рискове или заплахи„.

Според Маркова, който е подал сигнала в ДАНС, вероятно не е запознат със закона или го тълкува повърхностно и неправилно:

Правомощията на ДАНС се отнасят за всички останали, освен за службите за сигурност„. Тя обясни, че световна практика е една служба да не се меси в работата на друга, защото това еднакво вреди и на двете.

„Надявам се ДАНС да не е влязла на проверка в Служба „Военна информация“. Самата служба би трябвало да има собствено звено „Сигурност“, което да обезпечава, да гарантира вътрешната сигурност на тази специална служба“, коментира още доц. Маркова.

 

About De Fakto

Проверете също

„Артекс“ загуби общо 200 000 лева по дела срещу протестиращи за изграждането на „Златен век“

ВКС  отхвърли жалба на инвеститора  за касационно обжалване на решение на АС – София, „оправдало“ …

Иван Демерджиев: Прокуратурата не обича да разследва онези, които управляваха до служебните кабинети

МВР се чисти от нарушители В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.