Последни новини
Home / Законът / Кадровиците поискаха от Инспектората занапред да проверява и образуването на делата

Кадровиците поискаха от Инспектората занапред да проверява и образуването на делата

Defakto.bg

При извършваните проверки в съдилищата Инспекторатът да проверява не само организацията по воденето на дела, но и самото им образуване и да започне да го прави занапред.

Това реши Съдийската колегия на ВСС по предложение на Даниела Марчева. Поводът бе Анализ на нарушенията на Правилника за администрацията в съдилищата специално за образуването и воденето на дела, констатирани в актове от извършени проверки от Инспектората за периода от началото на 2016 г. до края на 2018 г.

Като председател на комисията по натовареносттта Марчева обяви, че целенасочена проверка на образуването на делата всъщност не е правена. Георги Чолаков отбеляза, че има констатирани образувани „кухи“ дела, за отчетност. В последвалия дебат обаче стана ясно, че това са единични случаи, касаещи търговски производства.

Какво тогава са проверили инспекторите, попита Лозан Панов.

Даниела Марчева отговори, че има само частични изводи за  нееднакви стандарти за образуването на делата, свързани с производства по несъстоятелност, коитто няма как да послужат за сериозни изводи.

С решение от днес Съдийската колегия възобнови и процедурата за избор на председател на РС-Асеновград. Тя безпрецедентно бе прекъсната миналия вторник, след като се оказа, че няма редовно проведено Общо събрание на магистратите там за изслушване на единствения кандидат за поста Иван Шейтанов. На 4 юли обаче е проведено ново събрание и процедурата за избор ще продължи на 16 юли.

След споразумение между председателите на окръжния и административния съдилища във Видин, кадровиците прехвърлиха една щаттна бройка „връзки с обществеността“ от ОС в административния съд.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.