Последни новини
Home / Законът / Мая Манолова: Махат машинното гласуване, защото разобличи кражбите на вот

Мая Манолова: Махат машинното гласуване, защото разобличи кражбите на вот

Defakto.bg

Истината е, че машините изобличиха кражбата на вот и затова се предлага да се премахнат. Това бе коментарът на омбудсмана Мая Манолова пред журналисти днес на извънреден брифинг.  Повод бе  проектът за отмяна  на машинното гласуване за местния вот по искане  ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“.

Истината е, че машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лв,  коментира още омбудсманът идеята за отмяна на  „скъпия експеримент“ според управляващите.

“Първият аргумент, че машинното гласуване е малко използвано не е верен. Непосредствено преди изборите авторитетна социологическа агенция измери нагласите на гласоподавателите за гласуване с машини и 54% от българските граждани казаха “да” на машинното гласуване, заяви Манолова. Въпреки липсата на информационна кампания, въпреки издадените указания в последния момент, въпреки пречките, създавани от някои СИК, в 310 секции от 3000 с машини са гласували повече от 50% от избирателите, а в 340 секции между 40 и 50%”, посочи Манолова.

“Вторият аргумент, че машинният вот не е намалил недействителните гласове е абсолютно неверен. Няма как с машина да има недействителен глас”, отсече Манолова. Подчерта, че този “не подкрепям никого” не се брои за недействителен.

Аргументът, че машините са оскъпили вотът и той станал по над 50 лв. на глас – не машините, а ЦИК оскъпи вота, като нае машини на цената, на която можеше да ги купи. По признание на фирмата дала машините, наемът е бил 70% от цената. Подозрирам, че наемът е бил на 100% от цената им, продължи Манолова.  Истинската причина за отмяна на машинното гласуване е фактът, че машините разобличиха кражбата на вот.  Машините разобличиха нечестното съставяне на протоколи на СИК и доказателството за това е на сайта на СИК.  В 1129 секции има неотчетени в окончателния протокол преференции, допълни тя. Машините разобличиха неотчитането на гласовете и кражбите на вот.

Тя изказа съжаление, че се е оказала права, и припомни и становището си, изпратено на 1 юли до ЦИК, с 14 спешни мерки, с които да се гарантира машинното гласуване за местните избори.“Очевидно усилията да спасим машинния вот се оказаха напразни за властта“, посочи Манолова.

Сложните сметки се правят с машини, не се правят наум,  защото резултатите са на сайта на ЦИК със сгрешените бюлетини, категорична бе тя.

Националният омбудсман прогнозира, че след машинното гласуване ще бъде нарочено и електронното гласуване.

 

About De Fakto

Проверете също

Апелативна прокуратура – Пловдив разпореди комплексна проверка на оръжейните заводи в страната

Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност …

Гешев: Някой е подвел министър Демерджиев, че прокуратурата е осуетила задържане на полицаите от Околовръстното

„Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация“, така …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.