Последни новини
Home / Законът / Нов обвиняем покрай КТБ – за кредит, който е погасен, но бил „привиден“

Нов обвиняем покрай КТБ – за кредит, който е погасен, но бил „привиден“

Defakto.bg

Апелативният спецсъд освободи от ареста Иван Джиджев – с болна жена и малко дете

Иван Джиджев (на снимката горе), бивш президент на баскетболния клуб на Левски, на ПФК „Ботев“ – Пловдив, както и бивш управител на зала „Универсиада“, е новият и последен, засега обвиняем за кредити от КТБ.

Джиджев е в ареста от неделя, заради кредит, отпуснат от КТБ на фирмата му „Велдер пропъртис“ в края на 2013 г. Става дума за кредит, който е усвоен и погасен.

Днес трима апелативни спецсъдии начело с председателя Георги Ушев отмениха най-тежката мярка за неотклонение спрямо Джиджев. Нещо повече, прецениха, че в случая вземане на мярка за неотклонение не се налага.

Извън останалото, защитата бе изтъкнала, че Джиджев никога не е бягал и не е правил опит да се укрие от правосъдието, баща е на невръстно дете на 6 години, а съпругата му е тежко болна, от рак, четвърта степен.

На Джиджев са повдигнати две обвинения. Едното  – че с тегленето на кредита от КТБ, който бил „привиден“ (по израза на прокурор) и необезпечен е улеснил длъжностно присвояване от страна на изпълнителния директор на банката Александър Пантелеев и на бившия директор „Кредитиране“ Георги Зяпков. Другото обвинение е за пране на пари – защото Джиджев получил с 9 млн.лв. повече, отколкото реално са му трябвали (отново според прокуратурата).

Обвиненията са пресни и изникват на базата на показания на основния прокурорски свидетел по „КТБ“ Бисер Лазов. Конкретно за кредита на Джиджев Лазов заявява на 10 юни тази година.

Това обаче става известно едва днес покрай делото срещу ареста му в апелативния спецсъд. Странно е – въпреки многобройните съобщения за разни акции и операции, от спецпрокуратурата са ни спестили тази новина. Иначе Иван Джиджев е свидетел по мегапроцеса „КТБ“.

Сегашното обвинение не е първото за него, свързано с КТБ. Джиджев е бил привлечен към отговорност и по разследване, свързано със сръбски инвестиции на Цветан Василев, което вече е прекратено от прокуратурата заради липса на извършено престъпление. По него е бил с „подписка“, но и със забрана да напуска страната. С разрешение на прокуратурата е пътувал няколко пъти, всичките свързани с лечението на съпругата му.

Пред апелативния спецсъд днес адвокат Ина Лулчева нарече конструкциятта на новото обвинение уникална – най-вече, защото двамата управленци от КТБ, за които се твърди длъжностно присвояване, са на свобода срещу парични гаранции от по 5 000 лв., а „улеснилият“ ги Джиджев – зад решетките. „Съмнително е дали това обслужва целите на правосъдието или други цели“, заяви Лулчева.  

Обвинението е куцо!

Съдия Мариета Неделчева

Това пък прецени съставът на апелативния спецсъд. Докладчик по казуса бе Мариета Неделчева (до неотдавна и.ф. шеф на спецсъда).

Твърдението на прокуратурата, че е налице обосновано предположение и опасност от извършване на ново престъпление не се потвърждава, категоричен бе съдът. Факт е само един – че повдигнатите на Джиджев обвинения са тежки.
Но от представените доказателства не може да се направи обосновано предположение обвиняемият да е извършил онова, за което е обвинен.
Така например не става ясно дори в чия полза двамата шефове от КТБ са се разпоредили с присвоеното имущество. Но най-вече – когато има уговорка за връщане на кредит, длъжностно присвояване не може да се реализира! При такава фактическа обстановка може да се обсъжда само престъпление по служба, но Иван Джиджев няма характтеристиките и качеството на длъжностно лице. 
Няма убедителни данни и ттой да „изпирал“ пари – двете обвинения са свързани и когато едното куца, второто съвсем не издържа.
Затова искането на прокуратурата за най-тежката мярка се отхвърля, а мярка за неотклонение не се взема.
И още – липсват както опасността Джиджев да се укрие, така и да извърши друго престъпление. Освен от неналичните доказателства те се зачертават и от „семейните обстоятелства“ на обвиняемия, категорични са апелативните спецсъдии.
Натрапват се мисли в много посоки… Някъде там – и за човечността.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.