Последни новини
Home / Законът / Без съдийски организации в Съвета за партньорство на ВСС

Без съдийски организации в Съвета за партньорство на ВСС

Defakto.bg

Нито една от трите определени за „представителни“ съдийски организации няма да има член в новия Съвет за партньорство към ВСС.

Свои представители в органа, замислен преди две години като средище на професионалния диалог между магистрати и кадровици, не са посочили нито от Съюза на съдиите, нито от Асоциацията на българските администрастративни съдии, нито от Българската съдийска асоциация.

Такъв проблем обаче няма с прокурорите и следователите. Асоциацията на прокурорите е посочила за свой представител председателя си Евгени Иванов, а Камарата на следователите – Стефан Петров.

Това става ясно от отговор на ВСС на запитване на Де факто.

В новия съвет по партньорство трябва да влязат трима кадровици; по един представител от съсловните организации на магистратите, чийто членски състав е поне 5 % от общия брой на съдиите, прокурорите и следователите – тези организации са общо пет; както и пратеници на „несдружените“ – 6 на съдиите, 4 на прокурорите и 1 на следователите. Изискването за последната категория е кандидатите да са номинирани от поне 100 свои колеги.

В началото на тази година новият Съвет за партньорство бе пред създаване, но в последния момент мнозинството от кадровиците не харесаха съдийските номинации от „несдружените“ и след проверка промениха Наредбата за Съвета, като забраниха един магистрат да номинира повече от един представител там. И така всичко тръгна отначало. Срокът за номиниране изтече на 11 юни, а създаването на новия съвет е в дневния ред на Пленума на ВСС за 11 юли.

И, ако останат само наличните номинации, средището за партьорство и диалог ще е на куц крак – бъз съсловните организации на съдиите. Впрочем, при първия опит за конституирането му пък „несдружените“ прокурори не бяха излъчили нито един, който да ги представлява.

Между „онзи“ и този път има една важна разлика. В края на 2018 г. ВСС разви активна публична кампания за новия съвет, като не пропускаше включително на сайта си да напомни за сроковете за номинации. При новия тур подобно нещо липсва  – няма напомняния, подканяния и прочее. Нямаше и публичност. В рамките на малко повече от месец Де факто три пъти попита ВСС за направените номинации. Отговорът дойде едва днес.

И така, членовете на ВСС за новия орган са известни отдавна – Вероника Имова, Пламен Найденов и Пламена Цветанова.

Като представители на професионалните организации са предложени:
– Евгени Иванов – Асоциация на прокурорите в България;
– Стефан Петров – Камара на следователите в България.

Номинациите на „недсружените“:

За съдиите предложенията са три при шест места:

– Ангелина Лазарова – съдия в Апелативен съд – Варна;
– Илиана Димитрова – Васева – зам.административен ръководител
на Окръжен съд – Пазарджик;
– Анелия Янева – съдия в Софийски градски съд;

Прокурорските номинации са две, при възможни четири:

– Ангелина Митова – Мончовска – прокурор в отдел 01
„Специализиран“ при Върховна касационна прокуратура;
– Радослав Димов – административен ръководител на Софийска
районна прокуратура;

Следователят е един (колкото и трябва):

– Елена Динева – следовател в Следствения отдел в Софийска
градска прокуратура.

На въпрос на Де факто защо не са излъчили свой представител, от Асоциацията на българските административни съдии казаха, че са посочили още в началото на годината своя председател Владимир Първанов. И, вероятно, са останали с впечатлението, че това е достатъчно. Но, оказва се, не е – след рестарта предложенията трябва да се направят отново.

От Съюза на съдиите при първия опит за създаването на Съвета бяха излъчили също председателя си Калин Калпакчиев. Сега и те нямат номинация, по същата причина.

От Българската съдийска асоциация в началото на годината бяха посочили Росица Иванова-Стойчева.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.