Последни новини
Home / Законът / Държавният глава насрочи избори за общински съветници и кметове на 27 октомври

Държавният глава насрочи избори за общински съветници и кметове на 27 октомври

Defakto.bg

 

 Президентът Румен Радев насрочи със свой указ избори за общински съветници и кметове да се състоят на 27 октомври 2019 г. Указът на държавния глава е на основание чл. 98, т.1 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 4, ал.1 от Изборния кодекс.

Решението на държавния глава идва в момент на остри политически спорове по повод поредния „ремонт на ремонта“ в Изборния кодекс.

Във вторник управляващите  обявиха, че са внесли законопроект, който отменя  машинното гласуване за местните избори.  Това става само шест месеца след последните  попрваки в него.  Машинното гласуване бе въведено през февруари и трябваше да се проведе в 6000 секции в страната за местния вот през есента. На евроизборите през май устройства бяха разположени в 3000 секции.

Против отмяната на машинния вот се обяви опозицията в парламента в лицето на БСП, остри коментари излизат и от извънпарламента десница, неозобрение цали и в неправителствения сектор. А омбудсманът Мая Манолова, която през юли  отправи  препоръки за 14  спешни мерки до ЦИК и депутатите  за подобрения в машинното гласуване обобщи:  Истината е, че машините изобличиха кражбата на вот и затова се предлага да се премахнат.

Възмущението й не пропусна и евтино купувания вот в определени среди на гласоподавателите: Машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лв,  коментира тя.

Така или инак, три месеца преди изборите, отново сме в схема на  поправки в изборното законодателство, което сериозно ни отдалечава от стабилността и предвидимостта на  нормите в една правовата държава.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.