Последни новини
Home / Законът / Държавният глава насрочи избори за общински съветници и кметове на 27 октомври

Държавният глава насрочи избори за общински съветници и кметове на 27 октомври

Defakto.bg

 

 Президентът Румен Радев насрочи със свой указ избори за общински съветници и кметове да се състоят на 27 октомври 2019 г. Указът на държавния глава е на основание чл. 98, т.1 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 4, ал.1 от Изборния кодекс.

Решението на държавния глава идва в момент на остри политически спорове по повод поредния „ремонт на ремонта“ в Изборния кодекс.

Във вторник управляващите  обявиха, че са внесли законопроект, който отменя  машинното гласуване за местните избори.  Това става само шест месеца след последните  попрваки в него.  Машинното гласуване бе въведено през февруари и трябваше да се проведе в 6000 секции в страната за местния вот през есента. На евроизборите през май устройства бяха разположени в 3000 секции.

Против отмяната на машинния вот се обяви опозицията в парламента в лицето на БСП, остри коментари излизат и от извънпарламента десница, неозобрение цали и в неправителствения сектор. А омбудсманът Мая Манолова, която през юли  отправи  препоръки за 14  спешни мерки до ЦИК и депутатите  за подобрения в машинното гласуване обобщи:  Истината е, че машините изобличиха кражбата на вот и затова се предлага да се премахнат.

Възмущението й не пропусна и евтино купувания вот в определени среди на гласоподавателите: Машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лв,  коментира тя.

Така или инак, три месеца преди изборите, отново сме в схема на  поправки в изборното законодателство, което сериозно ни отдалечава от стабилността и предвидимостта на  нормите в една правовата държава.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.