Последни новини
Home / Законът / Министерството на финансите срещу по-ниските такси в дела за социално подпомагане

Министерството на финансите срещу по-ниските такси в дела за социално подпомагане

Defakto.bg

Ведомството на Владислав Горанов отхвърля и други поправки в ЗОДОВ

Отрицателно становище по ред от предложените промени в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) е изпратило Министерството на финансите. Адресат е правната комисия на парламента.

Става дума за проекта, който предвижда търсенето на отговорност за нарушаване на правото на ЕС да става по реда на ЗОДОВ, допълнен за второ четене с въвеждането на отговорност включително и на Народното събрание.

И още – по тези дела ще се дължи проста държавна такса, а не драстичните нови такси за касационно обжалване, въведени в Административнопроцесуалния кодекс. Както и че намалени такси ще се дължат по дела за социално подпомагане, а хората в затруднено положение (констатирано от съда) ще бъдат освободени от плащания и при подадени от тях частни жалби.

Друга важна новост е предвиждането на обезщетения за вреди от действието на отменени или обявени за нищожни подзаконови нормативни актове.

В края на май проектът бе гласуван на първо четене, срокът за предложения за второ четене изтече в средата на юни. Но движение по него сега не се забелязва. Може би са изчаквани становищата на институции. И те са дошли.

Впечатлява твърдото „не“ на ведомството на Владислав Горанов за намаляването на таксите и разширяването на обезщетенията.

Въвеждането на отговорност на държавата и общините за вреди, причинени от отменени или обявени за нищожни подзаконови нормативни актове необосновано ще разшири обхвата на закона и приложното му поле и ще доведе до увеличение в разходната част по бюджетите на бюджетните организации още в рамките на тази година, заявяват от МФ. Сочат тълкувателното решение на Върховния административен съд от 2012 г., изключило търсенето на подобни обезщетения и подписано с „особено мнение“ от 32 съдии. Това бе и един от мотивите за включването на такъв текст в ЗОДОВ. Според Владислав Горанов обаче наличието на несъгласни съдии не е достатъчен аргумент. В становището се прави и аналогия с обявените за противоконституционни закони, които стават такива след решението на КС, само занапред.

Очаквано, финансовото министерство се противопоставя и на намаляването на таксите по касационни административни дела и премахването им за частните жалби от социално слаби. Това би довело до промени в приходната част на съдебната власт, в това число и до намаляване на приходите от такси, липсва оценка за финансовите последици по бюджета на съдебната власт, заявяват от МФ.

От министерството се тревожат и че не е уредено изрично кой ще представлява държавата по исковете за вреди от нарушаването на правото на ЕС и излиза, че това би трябвало да е финансовият министър (изхождайки от общия принцип). Подобна хипотеза необосновано ще доведе по прекомерно увеличаване на делата с ответник държаватат, представлявана от министъра на финансите и претовареност на ограничения щат от юристи, осъществяващи процесуалното представителство пред съдилищата, казват от ведомството на Горанов. И настояват изрично да се разпише, че по тези искове държавата се представлява от пряко отговорните институции, допуснали нарушения на правото на ЕС – Народно събрание, административни съдилища, ВАС.

Друго е становището на Министерството на правосъдието. В него се подкрепят критикуваните от МФ промени в закона. Данаил Кирилов обаче е критичен към предложения на депутата от БСП Крум Зарков за носене на отговорност за нарушения на всички права по Евроконвенцията за правата на човека и смята, че тази отговорност се покрива от предвидените искове за нарушения на правото на ЕС.

Пленумът на ВАС също е „за“ повечето от предложените промени, с редакции. За неговото становище Де факто вече писа.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.