Последни новини
Home / Законът / Нищо ново: Парламентът отхвърли ветото на президента върху “дивото” къмпингуване

Нищо ново: Парламентът отхвърли ветото на президента върху “дивото” къмпингуване

Defakto.bg

Управляващите от ГЕРБ, “Обединени патриоти”, “Воля и ДПС  отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху ограниченията и санкциите за т.нар. диво къмпингуване.  “За” приетите  вече изменения в Закона за устройството на черноморското крайбрежие гласуваха 143 народни представители, против бяха 66 депутати от “БСП за България” ,  един социалист се въздържа.

Промените  забраняват разполагането на плажни принадлежности като палатки, чадъри, кърпи и шезлонги върху пясъчните дюни и къмпингуване в места, които не са специално определени за целта.  За нарушаване на първото ограничение ще се налагат глоби в размер от 500 до 1000 лв., а за второто – от 1000 до 3000 лв. Според управляващите санкциите ще влязат в сила година след приемането на наредба, която предстои да се изготви.

Промяната  в закона бе предложена между двете гласувания на законопроекта, без обществено обсъждане, което оставя без отговор редица въпроси.

В мотивите си за ветото Румен Радев посочи, че  ограниченията за „диво къмпингуване“ по Черноморието са вече в закона, а местата, където ще може да се къмпингува, не са определени. Не са определени и условията за ползване и престой в тези места, т.е. няма ги стандартите и нормативите, които са изрично предвидена в Конституцията като гаранция за осъществяването на основното право на чиста околна среда.

След 6 месеца ще има правила за създаване на свободни зони за къмпингуване, заяви  вносителят на законовите промени Искрен Веселинов от “Обединени патриоти”:

“Аз понеже съм единственият вносител, не съм искал да лиша никой от никакво право. Искам да създава правила и искам тези правила да бъдат в полза на българската природа и в полза на къмпингуващите. Всъщност идеята тези текстове да бъдат предложени е на хора, които къмпингуват от години и които ни запознаха с проблема и всъщност това е предложение на къмпингуващите”.

Ще бъдат увеличени площите за свободно къмпингуване, уверяват и от ГЕРБ, като ще се облекчи режима на ползването на имотите извън плажовете. Депутатът Дора Янкова от БСП репликира:

“До 6 месеца ще има една добра наредба. Ами ако тази наредба влезе в съда и ако съдът започне дълго време да я гледа? Това означава, че ние още за една година ще сме отложили всичките тези добри намерения. После на мен ми звъняха много хора къмпингуващи. Те са уплашени и казват – “Сега аз като отида там, ще ме глобят или не?” Ами дайте да дадем послание към обществото”.

От БСП призоваха ветото да бъде подкрепено, а след дебат да се въведат правила и ограничения за къмпингуване в Закона за туризма, за да важат и за палатки в гората. Социалистите настояват още за изработване на стандарти за къмпинги и др.

Според ГЕРБ обаче ограниченията трябва да са в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, а целта им била регулация, за да не стане дивото къмпингуване дивашко.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът задължи главния прокурор да отчете кого е защитавало Бюрото по защита от 1 януари 2020-а до 30 юни 2021-а година

Със 143 “за” от 145 присъстващи депутати Народното събрание задължи главния прокурор до 14 дни …

Служебният кабинет пита КС: Може ли правосъдният министър да иска предсрочно освобождаване на “тримата големи” в Темида

Янаси Стоилов се надява новият министър да поддържи другото искане – срещу отказа на ВСС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.