Последни новини
Home / Законът / Нищо ново: Парламентът отхвърли ветото на президента върху „дивото“ къмпингуване

Нищо ново: Парламентът отхвърли ветото на президента върху „дивото“ къмпингуване

Defakto.bg

Управляващите от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Воля и ДПС  отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху ограниченията и санкциите за т.нар. диво къмпингуване.  „За“ приетите  вече изменения в Закона за устройството на черноморското крайбрежие гласуваха 143 народни представители, против бяха 66 депутати от „БСП за България“ ,  един социалист се въздържа.

Промените  забраняват разполагането на плажни принадлежности като палатки, чадъри, кърпи и шезлонги върху пясъчните дюни и къмпингуване в места, които не са специално определени за целта.  За нарушаване на първото ограничение ще се налагат глоби в размер от 500 до 1000 лв., а за второто – от 1000 до 3000 лв. Според управляващите санкциите ще влязат в сила година след приемането на наредба, която предстои да се изготви.

Промяната  в закона бе предложена между двете гласувания на законопроекта, без обществено обсъждане, което оставя без отговор редица въпроси.

В мотивите си за ветото Румен Радев посочи, че  ограниченията за „диво къмпингуване“ по Черноморието са вече в закона, а местата, където ще може да се къмпингува, не са определени. Не са определени и условията за ползване и престой в тези места, т.е. няма ги стандартите и нормативите, които са изрично предвидена в Конституцията като гаранция за осъществяването на основното право на чиста околна среда.

След 6 месеца ще има правила за създаване на свободни зони за къмпингуване, заяви  вносителят на законовите промени Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“:

„Аз понеже съм единственият вносител, не съм искал да лиша никой от никакво право. Искам да създава правила и искам тези правила да бъдат в полза на българската природа и в полза на къмпингуващите. Всъщност идеята тези текстове да бъдат предложени е на хора, които къмпингуват от години и които ни запознаха с проблема и всъщност това е предложение на къмпингуващите“.

Ще бъдат увеличени площите за свободно къмпингуване, уверяват и от ГЕРБ, като ще се облекчи режима на ползването на имотите извън плажовете. Депутатът Дора Янкова от БСП репликира:

„До 6 месеца ще има една добра наредба. Ами ако тази наредба влезе в съда и ако съдът започне дълго време да я гледа? Това означава, че ние още за една година ще сме отложили всичките тези добри намерения. После на мен ми звъняха много хора къмпингуващи. Те са уплашени и казват – „Сега аз като отида там, ще ме глобят или не?“ Ами дайте да дадем послание към обществото“.

От БСП призоваха ветото да бъде подкрепено, а след дебат да се въведат правила и ограничения за къмпингуване в Закона за туризма, за да важат и за палатки в гората. Социалистите настояват още за изработване на стандарти за къмпинги и др.

Според ГЕРБ обаче ограниченията трябва да са в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, а целта им била регулация, за да не стане дивото къмпингуване дивашко.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.