Последни новини
Home / Законът / Правителството ще плати 3500 евро за лоши условия в затвора, за да спре дело в Страсбург (допълнена)

Правителството ще плати 3500 евро за лоши условия в затвора, за да спре дело в Страсбург (допълнена)

Defakto.bg

Министерският съвет прие решение за одобряване на едностранна декларация и плащане на сумата от 3500 евро за претърпените неимуществени вреди и направени разходи и разноски по жалбата „Чобанов срещу България” (жалба № 53942/16) пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).  По този начин се минира жалбата на потърпевшия пред Съда  в Страсбург.

Предмет на  жалбата са лошите санитарно-битови условия в ареста и в затвора в град Варна, в който  Чобанов изтърпява наказание лишаване от свобода в периода от 01.03.2012 г. до 18.11.2012 г.  По – конкретно става дума за липсата на санитарни възли в килиите и течаща вода, липсата на светлина и свеж въздух в килиите, лошото качество на храната, пренаселеността в килиите, както и лошата хигиена в затвора и липсата на отопление през студените месеци от годината.

Като е взело  предвид практиката на ЕСПЧ за лошите санитарно-битови условия в арестите и в затворите в България,  правителството е приело да одобри  едностранна декларация на основание чл. 37 от Конвенцията за правата на човека и основните свободи.

С решението за едностранна декларация и заплащането на сумата от 3500 евро се слага край на делото.

ЧЛЕН 37 от Конвенцията за правата на човека и основните свободи.

Заличаване на жалба

1. На всеки етап от производството Съдът може да реши да заличи дадена жалба от списъка на делата, ако обстоятелствата дават основание да се смята, че: a) жалбоподателят няма намерение повече да я поддържа;
или b) въпросът вече е решен; или c) по всяка друга причина, установена от Съда, понататъшното разглеждане на жалбата е неоправдано.

Съдът обаче продължава разглеждането на жалбата, ако зачитането на правата на човека, защитени в Конвенцията и Протоколите към нея, налага това.
2. Съдът може да реши отново да включи дадена жалба в списъка, ако сметне, че обстоятелствата го оправдават.

Правителството е одобрило изплащането и на 3000 евро след споразумение по делото „Борисова срещу България“ (жалба № 14997/11) пред Европейския съд за правата на човека, съобщи пресслужбата на МС.

На  жалбоподателката е бил съставен акт за дребно хулиганство, изразяващо се в непристойно поведение, демонстрирано спрямо полицейски служител, с което е нарушила обществения ред и спокойствие.  На следващия ден, в рамките на образуваната съдебна процедура по реда на Указа за борба с дребното хулиганство, тя се явила в Районен съд – Враца пред състав от един съдия.

Жалбоподателката обаче не е разполагала с необходимото време и възможности да организира защитата си. В хода на съдебното заседание й било отказано да призове свидетели, които да подкрепят нейната версия за случилото се, а  освен това тя не е имала достъп до адвокат. Според нормативна уредба решението на Районен съд е окончателно и не е подлежало на обжалване пред по-горна съдебна инстанция, поради което не е била налице правна възможност жалбоподателката да упражни процесуалните си права в съответствие с изискванията за справедлив Съдебен процес.

ЕСПЧ   е съдействал на страните да постигнат приятелско споразумение и ако  българското правителство заплати на жалбоподателя обезщетение в размер на 3 000 (три хиляди) евро., държавата няма да получи осъдително решение по делото.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.