Последни новини
Home / Законът / САС отмени прекратяването на дело на „Артекс“ срещу лидер на граждански протест

САС отмени прекратяването на дело на „Артекс“ срещу лидер на граждански протест

Defakto.bg

Софийският апелативен съд отмени прекратяването на делото, заведено от „Артекс“ срещу Мариан Фади Башур. Башур бе един от лидерите на гражданския протест срещу небостъргача „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“.

В началото на юни две фирми – „Артекс – Златен век“ и „Артекс инженеринг“ внесоха две искови молби в СГС срещу Башур и другия водач на протестите Николай Вапцаров и им поискаха по 100 000 обезщетение за непозволено увреждане по ЗЗД. Твърденията са за уронено добро име и търговска репутация на двете фирми чрез постове във фейсбук.

На 19 юни съдия Георги Иванов от СГС прекрати делото срещу Башур с аргумента, че юридически лица не могат да претендират обезщетения за неимуществени вреди, тъй като изпитването на болки и страдания е присъщо на хората, не на фирмите. В определението си съдия Иванов бе посочил също, че дружествата могат да търсят сметка за накърнения авторитет чрез искове за имуществени вреди, чийто размер се доказва в хода на делото.

Другият иск – срещу Никола Вапцаров, е приет за допустим от друг състав на СГС.

От „Артекс“ са оспорили прекратяването на делото срещу Башур пред Софийския апелативен съд.

А с определение от 9 юли втората инстанция обявява, че съдия Георги Иванов не е бил прав. Докладчик по казуса в САС е Елизабет Петрова, председател на състава – Алексей Иванов.

Според апелативните съдии СГС е избързал и предварително е направил преценка дали от „Артекс“ наистина са претърпели твърдяните от тях вреди. А този въпрос се изследва и решава в хода на съдебнотто производство и последвадващотто го произнасяне на съда. Затова искът на двете фирми е допустим, а прекратяването – неправилно и делото се връща на градския съд за разглеждане. Определението на САС е окончателно.

Какво заявяват от Софийския апелативен съд?

„Допустимостта на производството по предявен осъдителен иск се преценява с оглед наличието на процесуални предпоставки за наличието и надлежното упражняване на правото на иск от ищеца и от липсата на процесуални пречки за това. 
По делото страните са правосубектни и дееспособни лица, формулиран е правен спор между тях и е налице адекватно към твърденията в обстоятелствената част на ИМ искане към съда. Заявеният спор е подведомствен на гражданския съд. Твърденията в исковата страна обосновават процесуалната легитимация на страните. Доколкото исковете са осъдителни ищците имат интерес от търсената защита. Не са налице- или поне на този етап не се установяват- процесуални пречки за съществуванетко и надлежното упражняване на правото на иск от страна на ищците. 
Развитите от първоинстанционния състав мотиви касаят основателността на иска- изследван е въпроса дали ищецът действително е претърпял твърдяните от него вреди. Проверката на верността на твърденията на ищеца , съдържащи се в ИМ, е произнасяне на съда по основателността на претенциите. 
Ето защо настоящият съдебен състав приема,че предявените искове за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди, претърпени от ищците- търговски дружества – са допустими, поради което и определението на СГС от 19.06.2019 г. се явява незаконосъобразно и следва да бъде отменено. 

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.