Последни новини
Home / Законът / ВСС учреди Съвет за партньорство, без съдийските организации

ВСС учреди Съвет за партньорство, без съдийските организации

Defakto.bg

На крака ли да им ходим да ги каним, възмути се кадровик

Единодушно Пленумът на ВСС учреди новия Съвет за партньорство. В него, както Де факто вече писа, няма да има представител на нито една от трите „представителни“ съдийски организации – Съюз на съдиите, Асоциация на административните съдии, Българска съдийска асоциация.

Въпреки законовия замисъл новият съвет да е средище за професионалния диалог между кадровици и магистрати (сред които съдиите са най-многобройното съсловие) „липсата“ на съдийските организации не притесни мнозинството във ВСС. Чуха се дори гласове, че неподаването в срок на заявления за участие било отказ от участие и нямало да им ходят на крака да ги канят.

Аргументът можеше и да е убедителен, ако именно за този нов Съвет за партньорство ВСС вече да не бе направил прецедент – готовото му учредяване веднъж бе отложено тази година. Като освен назованата причина да се променят правилата за номиниране на „несдружените“, очевидно отлагането бе и заради липсата на номинации от прокурорите в срок. Но, за едните явно може, за другите – не. В същото време две от съдийските организации – ССБ и на административните съдии заявиха, че не бламират съвета, не са разбрали, че след като веднъж са посочили свои представители, трябва да го правят повторно.

Лозан Панов днес попита какви са причините за отсъствието на съдийските организации. Както и защо няма номиниран нито един представител на административните съдии в България от „несдружените“.

Председателят на правната комисия на ВСС Цветинка Пашкунова отговори, че ги няма, защото в определения срок (до 11 юни) няма подадени заявления за участие. „След промените в Наредбата изрично вписахме, че заявления, подадени извън срока, не следва да се разглеждат“, подчерта Пашкунова.

Атанаска Дишева обяви, че административните съдии е нямало как да излъчат самостоятелна „несдружена“ номинация – сред тях няма отделни 100 съдии, които да не членуват в нито една професионална организация, каквото е изискването. Дишева обаче бе категорична – без съдийските организации представителността в Съвета за партньорство ще е накърнена. И цитира изявление на зам.-председателя на Асоциацията на административните съдии Любомир Гайдов, че са чакали да получат покана, ако трябва ново заявление.

Учудвам се професионални организации да чакат да ги поканят, реагира Боян Магдалинчев.

„Неподаването на заявление от страна на професионалните организации на съдиите приемам като нежелие за участие в Съвета за партньорство – много важно, ако искат! Какво да направим – всички председатели на комисии да отидат на крака да им връчат покани ли?!“, бе коментарът на Драгомир Кояджиков.

„Обсъждан ли е въпросът дали не могат да бъдат зачетени първоначалните заявления на професионалните организации? Защото учредяването първия път не стана заради уточняване на правилата за несдружените магистрати и вероятно колегите от професионалните организации са решили, че вече са изразили валидна воля“, попита Олга Керелска.

Да, обсъждано е, решение на Пленума е да се обяви изцяло нова процедура, отговори Пашкунова.

Боряна Димитрова поиска отлагане, за да може правната комисия на ВСС да предложи вариант за асоцииране на съдийските организации към новия съвет. Видно е, че не става дума за нежелание за участие, подчерта тя.

„Пропуск е, че не сме уредили заварените случаи, имахме подадени заявления от трите съдийски организации. Не съм склонна априори да приема, че след като не са подали заявление, не искат да участват. Трябва да се даде възможност за присъединяването им към Съвета“, настоя и Дишева.

Сотир Цацаров заключи: „Неподаването на декларация е нежелание за участие. Но споровете дали, как и т.н. само ще отложи  учредяването на съвета. Да го учредим днес, а после да се инициират промени в наредбата“.

Пашкунова обеща правната комисия да се заеме.

Учреденият днес Съвет по партньорство е в състав:

Членове на ВСС: Вероника Имова, Пламен Найденов, Пламена Цветанова

Представители на професионалните организации на магистратите: Евгени Иванов (Асоциация на прокурорите) и Стефан Петров (Камара на следователите)

Представители на несдружените съдии (квотата за тях е 6):

Ангелина Лазарова (Апелативен съд – Варна), Илиана Димитрова-Васева (зам.-председател на ОС-Пазарджик) и Анелия Янева (СГС).

Представители на несдружените прокурори (квота за 4-ма):

Ангелина Митова-Мончовска (ВКП) и Радослав Димов (районен прокурор на София).

Представител на несдружените следователи (квотата е за 1):

Елена Динева (следствен отдел на СГП).

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.