Депутатите забраниха пушенето на наргилета и електронни цигари от деца до 18-годишна възраст. За всички останали възрастови категории с окончателните промени в Закона за здравето остана позволено пушенето на наргилета на закрито в заведенията.

Изненадващо парламентарното мнозинство отхвърли първоначалното предложение да бъде въведена тотална забрана за пушенето на наргиле на закрито, която трябваше  да бъде приравнена с режима на тютюневите изделия.

Това доведе до остра размяна на реплики между ГЕРБ и вносителите от „Обединени патриоти“, които настояваха за пълна забрана за пушене в закрити помещения.

„Ние се въздържахме да приемем тоталната забрана за наргилета в закрити помещения, защото това крие риск. Тук няма политика, а само придържане към законите, по които функционира Европейският съюз“, обясни д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ.

От НФСБ обаче се обявиха против приетите промени, които не въвеждат пълна рестрикция за наргилетата. Според Валери Симеонов,  пушенето на наргиле се е превърнало в опасна мода, при която деца и ученици с одобрението на родителите провеждат рождени дни в наргиле барове, а никой не може да гарантира съдържанието на смесите за пушене.

И още: „Един от лидерите на тази група нарушители, забогатяващи от здравето на хората, се казва Али Бабаков, мисля – по аналогия на Али Баба и 40-те разбойници. Той има влияние на най-високо ниво и оттам си е прокарал една пасивна позиция на нашите партньори от ГЕРБ, за да не бъде ощетен техният бизнес”, каза Валери Симеонов.

Отговорността за спазването на забраната за непълнолетните ще бъде на МВР и Районните здравни инспекции.