Последни новини
Home / Законът / Директорът на ИСИ: Премахването на машинното гласуване ни връща в каменната ера

Директорът на ИСИ: Премахването на машинното гласуване ни връща в каменната ера

Defakto.bg

Общественият съвет към ЦИК винаги е критикувал самата технология, но никога не е обявявал, че не трябва да има машинно гласуване. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на Института за социална интеграция Стоянка Балова. Организацията е член на Обществения съвет към ЦИК.

„В самия изборен ден няколко пъти акцентирахме, че има проблем с машините, но по-скоро чисто технологично, с осъществяването на вота. Аргументите за избори с машинно гласуване са много. Премахването на машинното гласуване по скоро би ни върнало от дигиталната в каменната ера“.

„Машинното гласуване „би решило кардинално“ част от проблемите на изборния процес – масовото купуване на гласове, фалшифицирането на протоколите в секционните избирателни комисии, разнасянето в чували“, каза Балова за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ и добави:

„Машинното гласуване не произвежда недействителни бюлетини. Ограничава се, чисто технически, възможността за отчет на купения вот. … Ако говорим за машинно и гласуване с бюлетини, в една секция, в Софийска област, в село, където са гласували само 15 души с бюлетини, протоколът е променян буквално 10 пъти, драскан“.

Според директора на ИСИ избирателите у нас умеят да боравят с машините:

„В тези 10% секции, в които имаше машинно гласуване, над 50% са гласували машинното, тоест хората могат да използват машината и не е сериозно да се твърди, че машините били сложни за българските граждани. Все пак сме в ерата на дигитализацията и хората масово се разплащат с електронни подписи, карти. Дори пенсионерите и социално слабите хора получават обезщетенията си по банкомат“.

„Най-много машинно са гласува в Бразилия, където в 480 000 секции гласа си дават 160 милиона избиратели, включително в джунглите“, изтъкна тя.

„Най-големият проблем според нас е, че Изборният кодекс се променя преди абсолютно всички избори“, обобщава Балова.

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.