Последни новини
Home / Законът / Инспекторатът ще проучва опита на Франция и Испания за проверките на магистрати

Инспекторатът ще проучва опита на Франция и Испания за проверките на магистрати

Defakto.bg

Инспекторатът ще черпи челен европейски опит за осъществяването от него проверки за интегритет на съдиите, прокурорите и следователите у нас. Става дума за проверките за почтеност и независимост на магистратите, които могат да са в широка палитра и които бяха вменени на Инспектората със законовите промени от 2016 г.

Конкретно в тази област ще се проучват най-добрите практики за извършване на съдебна инспекция във Франция и Испания.

Това ще се случи в рамките на проект, съфинансиран от Службата за подкрепа на структурните реформи на Европейската комисия. По линия именно на тази служба европрокурори извършиха и анализ на държавното обвинение у нас и излязоха с ключови препоръки, включително за осигуряване на механизъм за независимо разследване срещу главния прокурор.

Сегашният проект за Инспектората е в изпълнение на препоръки от евродоклада от 2017 г., в който бяха очертани 17 критични области в правосъдието и вътрешния ни ред. Той трябва да приключи през февруари 2020 г. Осъществява се съвместно между Инспектората и Отдела за правно сътрудничество към Съвета на Европа. А официално е представен днес.

Ръководителят на отдел „Правно сътрудничество“ в Съвета на Европа Симон Тонели е заявил, че задачата на Инспектората е сложна – той трябва да проверява независимостта на съдиите, прокурорите и следователите, като същевременно не трябва да ги компрометира като магистрати. Общественото доверие е ключът към успеха, е подчертал Тонели.

За независимостта на съдебната власт и ролята на отделния съдия е говорил консултантът по съдебна реформа към Съвета на Европа и бивш министър на правосъдието на Великобритания Рей Бърнингам, като е посочил, че за да се укрепи доверието в съдебната система, е необходимо тя да бъде прозрачна, а решенията на съдебните органи да се предоставят на достъпен език.

Проф. Пенчо Пенев е подчертал, че независимостта на съдиите, прокурорите и следователите е тяхно конституционно задължение, а отказът от нея – тежко престъпление срещу правосъдието.

Ролята на съдебния инспектор в подкрепа на независимостта на съдебната власт е била представена от Миряна Визентин, консултант по реформа на съдебната система от Съвета на Европа и Мария Нейкова – инспектор в ИВСС.

 

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.