Последни новини
Home / Законът / Инспекторатът ще проучва опита на Франция и Испания за проверките на магистрати

Инспекторатът ще проучва опита на Франция и Испания за проверките на магистрати

Defakto.bg

Инспекторатът ще черпи челен европейски опит за осъществяването от него проверки за интегритет на съдиите, прокурорите и следователите у нас. Става дума за проверките за почтеност и независимост на магистратите, които могат да са в широка палитра и които бяха вменени на Инспектората със законовите промени от 2016 г.

Конкретно в тази област ще се проучват най-добрите практики за извършване на съдебна инспекция във Франция и Испания.

Това ще се случи в рамките на проект, съфинансиран от Службата за подкрепа на структурните реформи на Европейската комисия. По линия именно на тази служба европрокурори извършиха и анализ на държавното обвинение у нас и излязоха с ключови препоръки, включително за осигуряване на механизъм за независимо разследване срещу главния прокурор.

Сегашният проект за Инспектората е в изпълнение на препоръки от евродоклада от 2017 г., в който бяха очертани 17 критични области в правосъдието и вътрешния ни ред. Той трябва да приключи през февруари 2020 г. Осъществява се съвместно между Инспектората и Отдела за правно сътрудничество към Съвета на Европа. А официално е представен днес.

Ръководителят на отдел „Правно сътрудничество“ в Съвета на Европа Симон Тонели е заявил, че задачата на Инспектората е сложна – той трябва да проверява независимостта на съдиите, прокурорите и следователите, като същевременно не трябва да ги компрометира като магистрати. Общественото доверие е ключът към успеха, е подчертал Тонели.

За независимостта на съдебната власт и ролята на отделния съдия е говорил консултантът по съдебна реформа към Съвета на Европа и бивш министър на правосъдието на Великобритания Рей Бърнингам, като е посочил, че за да се укрепи доверието в съдебната система, е необходимо тя да бъде прозрачна, а решенията на съдебните органи да се предоставят на достъпен език.

Проф. Пенчо Пенев е подчертал, че независимостта на съдиите, прокурорите и следователите е тяхно конституционно задължение, а отказът от нея – тежко престъпление срещу правосъдието.

Ролята на съдебния инспектор в подкрепа на независимостта на съдебната власт е била представена от Миряна Визентин, консултант по реформа на съдебната система от Съвета на Европа и Мария Нейкова – инспектор в ИВСС.

 

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.