Последни новини
Home / Законът / Предваканционно: Ударна дисциплинарна и кадрова дейност в Съдийската колегия

Предваканционно: Ударна дисциплинарна и кадрова дейност в Съдийската колегия

Defakto.bg

Сериозна кадрова и дисциплинарна дейност ще развие Съдийската колегия на ВСС идния вторник. Това ще и едно от последните заседания преди традиционната лятна ваканция на кадровиците, която не е разписана в закона.

Така колегията трябва да вземе решение по общо осем дисциплинарни дела, като шест от тях са от 2017 г. В списъка има две известни имена – едното е на съдийката от Раднево Люба Петрова, чието дисциплинарно дело е било спряно до приключване на наказателното производство срещу нея и след това е възоновено. Наказателното дело приключи във ВКС с присъда пробация за съставяне на неверен протокол. След финала му Люба Петрова бе поискала и възстановяването й на длъжност като съдия, но въпросът бе препратен на дисциплинарната комисия (а по повод заявлението й и най-вече решението на ВКС кадровикът Боян Новански направи коментар, заради който зам.-председателят на съда Галина Захарова публично поиска извинение). Що се отнася до Люба Петрова, срещу нея и второ наказателно производство за длъжностни и документни престъпления, без финал на първа инстанция.

Другото известно име сред магистратите, чиято дисциплинарна съдба ще се решава във вторник, е на Даниела Росенова от апелативния спецсъд, която дълго временно оглавяваше този съд. Искането за дисциплинарно наказание е на Инспектората на ВСС, а Росенова бе взета на прицел заради освобождаването на Ценко Чоков, след което Инспекторатът направи проверка на разпределението на делата за мерки за неотклонение. Проверка на ВКС по същия повод установи нарушения на случайния избор, но не и вина на Росенова за това.

Останалите дисциплинарни дела от 2017 г. са срещу съдии от СРС, образувани по предложение на бившия председател на СГС Калоян Топалов.

От 2017 г. е и второто дисциплинарно дело срещу Петя Крънчева от СГС, също по предложение на Топалов. Но то – засега – няма финал.

Във вторник Съдийскаа колегия трябва да направи два избора -на председатели на окръжния съд в Пловдив и на районния съд в Асеновград.

Кандидадът за Пловдив е един – шефът на районния съд Иван Калибацев (не толкова отдавна получил втори мандат начело на РС). От протокола от изслушването му пред Общото събрание на окръжния съд се вижда, че магистрати са повдигали възражения най-вече срещу намерението на Калибацев да уеднаквява практиката, което в техния прочит  е вид “заръка” как да решават делата си. В същото време кандидатурата на Калибацев е подкрепена с впечатляващо мнозинство.

За РС-Асеновград кандидадът също е един – Иван Шейтанов, чийто избор преди две седмици се провали заради нередовно проведено Общо събрание.

About De Fakto

Проверете също

ВАС остави без разглеждане жалбата на партията на Божков срещу черния списък по “Магнитски”

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято” срещу …

И Апелативният специализиран съд осъди Румен Овчаров за мини “Бобов дол” условно, но отхвърли гражданските искове (обновена)

Апелативният специализиран съд също осъди, условно, Румен Овчаров за умишлена безстопанственост заради “Мини Бобов дол”. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.