Последни новини
Home / Законът / Украйна гласува закон за химическа кастрация на педофили

Украйна гласува закон за химическа кастрация на педофили

Defakto.bg
Публичен регистър ще съдържа данни за лицата, извършили сексуални престъпления спрямо непълнолетни Снимка: БГНЕС

На извънредно заседание парламентът на Украйна е приел закон за химическата кастрация на педофилите и създаване на публичен регистър, който ще съдържа данни за лицата, извършили сексуални престъпления спрямо непълнолетни, предаде БГНЕС.

След освобождаване, осъдените за педофилия  ще бъдат поставени на доживотен надзор, предаде БТА.

Решението е взето с гласовете на  247 депутати при необходими 226 гласа.  Промените  трябва да бъде подписани от президента на Украйна и влизат в  сила един ден след неговото публикуване.

В мотивите на законопроекта е отбелязано, че през последните няколко месеца в Украйна са били изнасилени две деца, а единият от извършителите е бил осъждан три пъти за подобни престъпления.

Украинскотозаконодателство не предвижда доживотен затвор или лишаване от свобода за сексуални престъпления спрямо малолетни.

Промените предвиждат химическа кастрация за педофили и насилници, каквато се прилага в много европейски държави и в някои американски щати, както и публичен регистър на извършителите.

Принудителна химическа кастрация няма да се налага на лица, извършили прстъплението като непълнолетни, тоест под 18 гидини и на над 65 годишните.

Законът предвижда увеличаване на наказателната отговорност за изнасилване на непълнолетни.

Изнасилване, извършено от група хора или изнасилване на непълнолетна или непълнолетен, се наказва с лишаване от свобода от 7 до 15 години. Изнасилване, довело до тежки последици, както изнасилването на малолетни лица се наказва с лишаване от свобода за срок от 10 до 15 години, гласят поправките.  Предишният максимален размер на наказанието беше 12 години лишаване от свобода.

 

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия повторно пусна “редактираните” бонуси за ВСС, няма да чакат Конституционния съд

Без изненади, с 15 “за” срещу 7 “против” правната комисия на парламента потвърди “да”-то си …

Ген.адвокат: Специализираните прокурорски отдели за престъпления, извършени от магистрати, противоречат на правото на ЕС

Според генералния адвокат Михал Бобек временното назначаване на главния инспектор на Съдебния инспекторат и националните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.