Последни новини
Home / Законът / Откриха надпреварата за главен прокурор, Кирилов с „особено“ искане (допълнена)

Откриха надпреварата за главен прокурор, Кирилов с „особено“ искане (допълнена)

Defakto.bg

Единодушно, с 23 „за“ Пленумът на ВСС откри процедурата за избор на нов главен прокурор. За първи път от дълго време насам кадровиците бяха в почти пълен състав, отсъстваха само Атанаска Дишева и Вероника Имова.

Тази седмица, на 18 юли е първата възможност да издигане на кандидати, последната е на 29 юли. Изборът е насрочен за 24 октомври.

„Изискванията на закона са спазени, налице са всички основания за откриване на процедурата и, дай Боже, на 24 октомври да приключи съвсем успешно!“, обяви Сотир Цацаров.

А навън, пред сградата, протестиращи издигаха лозунг „Главен прокурор на закона, не на мафията!“.

На брифинг след заседанието на ВСС говорителят на Прокурорската колегия Даниела Машева не се ангажира с отговор дали още на 18 юли ще има номинации. Но увери: в законовия срок, до 29 юли ще има издигнат кандидат. После уточни, че колегията може да номинира максимум трима предентенти – те са общо 11 човека, предложения могат да правят минимум трима.

Машева напомни и че министърът на правосъдието също е сред оправомощените да предлагат нов главен прокурор.

На въпрос дали са готови да няма избор, представляващият ВСС Боян Магдалинчев отговори, че съветът е готов за всяка хипотеза. Ако на 24 октомври няма избор, процедурата тръгва отначало. Но отрече каквато и да е връзка между отговорния вот в Темида и местните избори, които ще са на 27 октомври. „Бремето на тази длъжност е огромна, но не виждам никаква пречка жена да оглави прокуратурата, на тази плоскост ВСС въобще няма да разсъждава„, категоричен бе Магдалинчев. В този вот Сотир Цацаров ще е толкова редови, колкото и всички останали, коментира накрая представляващият ВСС.

Изненадата

Изненадата дойде от правосъдния министър Данаил Кирилов, който също бе във ВСС днес. По Конституция (чл. 130б, ал.1) и закон министърът председателства заседанията на Пленума, без право на глас. Днес обаче Кирилов прикани кадровиците да преразгледатт това правило като „чисто процедурен въпрос за тълкуване и съобразяване“.

А от по-нататъшните думи на министъра се разбра, че той всъщност иска, когато присъства на заседанията на ВСС да не ги председателства, а да  изразява становища, т.е. да със статута на кадровик.

Аргументите на Кирилов: “ Това правило изцяло е в полза на министъра и му дава интензивна правна възможност да участва в заседанието и да го ръководи. Бих настоявал, ако е възможно, да има случаи, в които министъът присъства и дава становище, без да ръководи заседанието, без да го председателства. С оглед принципа, че комуто е разрешено по-голямото, му е разрешено и по-малкото. Най-добре е представляващият ВСС да ръководи заседанието и когато министърът е решил да присъства. В предходното заседание се обсъждаше надсрояване на част от сградата на специализирания съд. Този въпрос касае министъра, присъствах на среща с администрацията на СО за тази процедура. Чисто физически не успях да дойда на заседанието на ВСС, но, ако можех, щях. Та молбата ми е да обсъдим“.

„Тримата големи“ категорично и единодушно обаче попариха надеждите на министъра.

Сотир Цацаров му обясни: „Това, че водите заседанието, не ви лишава от правото да изказвате становище. За присъствието – може да присъства зам.-министър. Но министърът да е тук и да не председателства, няма логика в закона!“

Лозан Панов: „Звучи абсурдно, все едно председателят на ВКС да присъства, без да председателства Съдийската колегия. Същото е и с главния прокурор и Прокурорската колегия“.

Георги Чолаков: „И аз смятам, че ако присъствате, следва да водите“.

Данаил Кирилов: „Разбирам насоката на аргументацията, приемам аргументите“.

На края на заседанието днес ВСС реши, че от 30 юли до 11 септември включително се разпуска, но това не се води ваканция. По закон кадровият орган няма такава.

Снимки: Веселин Боришев

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.