Последни новини
Home / Законът / На първо четене управляващите зачертаха машинното гласуване

На първо четене управляващите зачертаха машинното гласуване

Defakto.bg

На първо четене управляващите отмениха машинното гласуване на местни и парламентарни избори.  За промените гласуваха 122 депутати  от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, а против бяха 92 депутати от БСП и ДПС плюс четирима от „Обединените патриоти“. Един народен представител остана въздържал се.

Според  Даниела Дариткова ГЕРБ) за местните избори тази есен ще има 265 вида бюлетини за кмет на общини, още толкова – за общински съветници, както и 3187 бюлетини за кметове на кметства. Ако има машинно гласуване, протоколът би бил над 10 метра, а според нея, се очкават и некоректности по отразяването на преференциален вот за общински съветници. По-притеснително обаче било, че на една машина през целия изборен ден биха могли да гласуват само около 156 души.

БСП и ДПС, чиито депутати не се регистрираха за кворум в началото на заседанието, отново защитиха позиции против отмяната на машинното гласуване. Според социалиста Филип Попов при машинното гласуване недействителните бюлетини са нула и се гарантира честност на вота, а желанието на ГЕРБ да го отмени за местния вот свидетелства за желание партията на Бойко Борисов да манипулира предстоящите избори. „Машинното гласуване не е панацея за всички недъзи на изборния процес, но ние трябва да го имаме“, каза зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Крум Зарков, като призова управляващите да не се въртят в кръг.

Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев обяви, че партията му продължава да настоява за машинно гласуване, при което държавата да закупи машините, както и за машинно преброяване на бюлетините, за да няма грешки в протоколите. Той каза още,че  ДПС е готово на отстъпка – на предстоящите местни избори да няма машинно гласуване в 6 хиляди секции, както предложи и е записано в сега действащото законодателство, но не и за пълна отмяна.

Това е второто отваряне на Изборния кодекс за тази година.  На 14 февруари 2019 г. управляващите  приеха поправки в  Изборния кодекс, с които решиха хартиеното гласуване да бъде заменено с машинно на вота след местните избори през 2019 г.   Предложеният текст предвиждаше още при европейския вот машинно гласуване да се проведе в най-малко 3000 избирателни секции, а за общите избори за общински съветници и кметове през 2019 машинно гласуване да бъде осъществено в най-малко 6000 избирателни секции.

Миналата седмица, във вторник  ГЕРБ и ОП изненадаха с новите предложения, с които зачертаха  февруарските, а  днес си ги гласуваха.

 

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.