Последни новини
Home / Законът / Съдиите във ВСС принципно „за“ закриване на военни съдилища

Съдиите във ВСС принципно „за“ закриване на военни съдилища

Defakto.bg

Работна група ще определи кои и колко

С 9 „за“ срещу 3 „против“ Съдийската колегия на ВСС даде „принципно съгласие да бъдат закрити военни съдилища“, без да определят точно колко и кои. Несъгласни с принципното съгласие останаха Георги Чолаков, Боян Магдалинчев и Севдалин Мавров.

Почти единодушно, само с 1 „против“ (Мавров) колегията реши да се формира работна група, която да изготви анализ за натовареността на съдиите под пагон и да предложи конкретните параметри на новата оптимизация. В групата трябва да влязат представители на ВКС, на Военноапелативния съд, както и на военните съдилища в София, Пловдив и Сливен. Плюс членове на няколко комисии на ВСС – по натовареността (на Съдийската колегия), бюджетната комисия, както и тези по съдебната администрация и управлението на собствеността.

След реформата, осъществена от предния състав на ВСС, петте военни съдилища в страната бяха съкратени на три, от картата изчезнаха тези в Плевен и Варна. Останаха магистратите под пагон в София, Пловдив, Сливен и военноапелативния съд. Проблемът е, че цялото военно правораздаване не може да бъде закрито без промени в Конституцията.

Съдийската комисия по натовареността и съдебната карта днес предлагаше по-ясно решение – колегията да даде съгласие за закриване на две първоинстанционни военни съдилища, като работна група да предложи точно кои. Идеята бе ясно да се окаже, че ще остане един военен първоинстанционен съд.

Аргументите бяха многобройни – много ниска натовареност на съдиите под пагон, отказ от законодателното разширяване на подсъдността им, след отрицателни становища и от правосъдния, и от военния министри. Както и прогнозно щатно намаляване на армията.

Комисията цитира и отчетните данни за 2018 г., за голям дял на дела с относително ниска правна и фактическа сложност – частни наказателни дела – 74%, като 44% от тях са разпити пред съдия. През 2018 г. частните наказателни дела (без разпитите) в системата на военните съдилища са се увеличили драстично спрямо 2017 г. (72%), което също се дължи на образуваните във ВС – София дела по искания на пострадалите за ускоряване на досъдебното производство (162 бр.).

Като пример бе посочено дори, че разпитът на един свидетел е довеждал до образуването на няколко частни дела.

Председателят на ВАС Георги Чолаков се възпротиви и обяви, че като човек от Сливен той знае как разходите са нараснали тройно  и четвърто след като военният съд в града е останал единствен за тази част на България. Каза също и че ако „се вторачим“ в СРС и там ще се открият доста неща.

Марчева репликира, че тя също предпочита да останат две военни съдилища, но в крайна сметка трябва да се вземе стратегическо решение и то от колегията.

Лозан Панов обяви, че Конституцията изброява и военните сред съдилищата в България, без да ги конкретизира. Така че няма пречки да се закрие и военноапелативният съд, въпросът е работата по оптимизацията да започне.

About De Fakto

Проверете също

Андрей Янкулов: Борисов не успя напълно да овладее съда и няма от какво да се страхува

Не виждам никаква разумна причина Борисов да не се откаже от имунитета си – това …

Тълкувателно решение по приложението на Търговския закон и Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел

ВКС постанови Тълкувателно решение по въпроси, свързани с приложението на Търговския закон и Закона за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.