Последни новини
Home / Законът / Ще оглави ли Урсула фон дер Лайен Европейската комисия става ясно днес

Ще оглави ли Урсула фон дер Лайен Европейската комисия става ясно днес

Defakto.bg

Дали Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на Комисията за следващите пет години ще стане ясно след избора й днес,  вторник от 19.00 ч. българско време.

Във вторник от 10.00 ч. българско време, тя ще направи изявление в пленарната зала в Страсбург, като се очаква да представи своята визия и планове като председател на Комисията. Обръщението ще бъде последвано от дебат с евродепутатите, който ще продължи до 13.30 ч. българско време, съобщи пресслужбата на ЕП.
Урсула фон дер Лайен, се нуждае от подкрепата на абсолютно мнозинство (50% плюс 1) от съставните членове на Парламента.

Към момента Парламентът има 747 членове, съгласно получените официални известия от националните органи, което означава, че необходимият праг е 374 гласа. Председателят Сасоли ще обяви официално необходимия брой гласове преди началото на гласуването, което се провежда чрез тайно гласуване с хартиени бюлетини.

Резултатът от избора на фон дер Лайен изглежда повече от несигурен.  Засега тя получава подкрепа само на ЕНП, но и там се очаква въздържание на отделни депутати.  Срещу нея вече категорично се обявиха две групи – Зелените/Европейски свободен алианс и Европейска обединена левица/Северна зелена левица.

Либералите от „Обновете Европа“ ще излязат с позиция утре непосредствено преди вота.

Групата на социалистите и демократите заяви вчера, че няма да излезе с общо решение, а всеки ще гласува по съвест.

Иво Христов

Ще гласувам ПРОТИВ кандидатурата на Фон дер Лайен за председател на ЕК“, обяви българският евродепутат –  социалист Иво Христов във Фейсбук.
Един от аргументите му е, че тя е  издигната от Европейския съвет в нарушение на принципа на водещите кандидати, с което на ЕП бе отредена второстепенна роля. „Считам, че председателят на ЕК трябва да бъде излъчван от представителите на европейските народи, а не от тесен кръг държавни ръководители и лобисти, чиито договорки да стесняват свободния избор на европейските депутати“, убеден е   Христов.

И още: „В писмото си до социалистите и демократите г-жа Фон дер Лайен заявява намерение ЕС да възприеме и наложи Истанбулската конвенция. Намерението е в разрез с решение 13/2018 на КС на РБългария. Опитът повторно да се наложи един спорен и несъответстващ на Конституцията ни акт е неприемлив.

Най-сетне, въпреки изобилието от добри идеи, заимствани от програмата на социалистите, писмото на Фон дер Лайен не съдържа стратегия за затваряне на данъчните убежища, в които изтича богатството на европейските народи под формата на избегнати данъци“, финализира изявлението си Иво Христов.

Изявлението,  дебата и гласуването може да се проследи на живо чрез EP Liveи EbS+.

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург: Българските власти са нарушили ЕКПЧ с прогонването на ромите от Войводиново

  Дори след като Съдът в Страсбург разпореди на българските власти да осигурят подходящо настаняване …

Министър Крум Зарков: Депутатите ще заварят на банките готови законопроекти по Плана за устойчивост и възстановяване

Поисках оставката на Корнелия Нинова, когато бяхме трети – сега сме пети “ Поисках оставката …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.