Последни новини
Home / Законът / Европейската комисия въвежда годишно наблюдение за върховенството на закона във всички държави от ЕС

Европейската комисия въвежда годишно наблюдение за върховенството на закона във всички държави от ЕС

Defakto.bg

Европейската комисия въвежда  годишни доклади за състоянието на върховенството на закона във всички държави от ЕС. Идеята е потвърдена и от новоизбрания председател на комисията Урсула фон дер Лайен, съобщава БТА. Така евромониторингът над България не само няма да падне, но ще обхване цялата система на съдебната власт в ЕС.
Докладите ще помогнат за ранно откриване на възникващи нередности, е отбелязано в съобщение на комисията.   “В последните пет години ЕК трябваше да се справя с действия срещу върховенството на правото в ЕС. Европейският проект се основава на постоянното зачитане на принципите на правовата държава. Това е предпоставка гражданите да упражняват правата си по силата на европейското законодателство и за взаимното доверие между държавите в ЕС”, добавя комисията.

ЕК уточнява, че ще насочи бюджетни средства към гражданското общество, за да бъдат обяснявани правилата на правовата държава. Предвижда се допълнително сътрудничество със Съвета на Европа, съдебните мрежи и националните парламенти. Комисията призовава Европейския парламент, Съвета на ЕС и европейските държави да участват пълноценно в този процес.

При нарушения на върховенството на закона ЕК ще продължи да използва в пълна степен своите правомощия, ако мерките за ранно предупреждение и предотвратяване на нарушенията не са ефективни.

ЕК изразява готовност да иска от Съда на ЕС разглеждане на делата за нарушаване на законността по бързата процедура, когато е необходимо.

Данни от проучване на обществените нагласи показват, че 80 на сто от гражданите на ЕС определят като важна ефективната съдебна защита от независими съдилища, равенството пред закона и задълбоченото разследване и наказателно преследване на корупцията. Над половината (56 на сто) не се чувстват достатъчно информирани за състоянието на принципите на правовата държава.
Над 80 на сто от гражданите отдават голямо значение на спазването на законността. Близо 90 на сто са на мнение, че върховенството на закона трябва да се спазва навсякъде в ЕС. Проучването показва силна подкрепа за ролята на медиите и гражданското общество в търсенето на отчетност от управляващите.

Над 80 на сто намират за важно медиите и гражданското общество да могат да действат свободно и да критикуват правителството, без да бъдат сплашвани.

 

About De Fakto

Проверете също

Столични адвокати на среща с председателя на СГС за електронния достъп до правосъдие

На среща утре Софийският адвокатски съвет и председателят на Софийския градски съд ще обсъждат проблемите …

Съдебната реформа – приоритет, кандидат за “правосъдието” – в режим на обяснения

Съдебната реформа е сред приоритетите на “Има такъв народ”. Тя бе сред изчетените днес от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.