Последни новини
Home / Законът / Задържан е заподозрян за хакерската атака срещу сървърите на НАП

Задържан е заподозрян за хакерската атака срещу сървърите на НАП

Defakto.bg

Има заподозрян в съпричастност към хакерската атака срещу сървърите на НАП и той е задържан, обяви Явор Колев, шеф на отдела за борба с компютърните престъпления в ГДБОП тази сутрин.  Задържането е станало вчера, задържаният е от София и е на 20 години, той не е  осъждан или криминално проявен.

При обиските на младежа са намерени голямо количество компютри и сървъри. Извършва се анализ на данните в тях.

Продължава разпитът му за евентуалните мотиви.

Пред БНР Колев уточни, че в резултат на активна работа е достигнато до определена информация и вчера следобед лицето е било задържано: Заподозреният работи като специалист в частна компания по киберсигурност. Според служебните си задължения той е „бял хакер“, ако ползваме жаргона. Разследването продължава“, обясни Колев. От дома му и от офиса, където е задържан вчера в ранния следобяд, са иззети множество устройства и носители на информация, чиято експертиза продължава в момента. Тя е съвсем първоначална, тъй като всичко е криптирано, но се съдържат данни, сочещи неговата съпричастност към извършването на това деяние.

Не бих казал, че беше изненадан, когато беше задържан. През годините е бил и черен хакер, заяви Колев пред bTV.

Колев допълни, че фирмата, в която работи заподозреният, няма никакво отношение към предполагаемото престъплението. Той извършвал тестове на компютърни системи и мрежи за уязвимост. „Работи се по всички версии, нищо не е отпаднало“, каза още началникът на отдел „Киберпрестъпност“. Има вероятност в киберакатата да са замесени и други специалисти, допусна той.

Задържаният от МВР не отговаря на профила „“руски гражданин, женен за българка“. Вчера в имейл до някои медии,  който бе оповестен,че е от  автора на хакерската атака – самият представящ се за хакер описваше себе си по този начин.  Вътрешният министър Младен Маринов също обяви „руска“ връзка заради сделката с американски самолети  Ф – 16.

Безпрецедентната хакерска атака засегна милиони български граждани и фирми. Течът на данните е станал през електронен портал на НАП за възстановяване на ДДС, платен в чужбина. Институциите твърдят, че е засегнат е 3% от информационния масив на агенцията. Източени са данни за над 5 млн. български граждани и фирми.

 Хакерите твърдят, че имат още толкова данни, които предвид, че не са публикували, може да съдържат много по-вредна за засегнатите и за държавата като цяло информация. Възможността за измами и изнудване са само най-очевидните рискове, твърди в блога си IT- специалистът Боян Юруков.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 + eighteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.