Последни новини
Home / Законът / Обвиниха петима от фонд „Земеделие“, включително зам.-директор

Обвиниха петима от фонд „Земеделие“, включително зам.-директор

Defakto.bg

От шестимата арестувани при вчерашната шумна акция в централата на фонд „Земеделие“ петима са станали обвиняеми днес. Слред тях е и зам.-директор на фонда, съобщиха от спецпрокуратурата, без да назовават имена. По данни от медии въпросният зам.-директор е Калоян Костадинов, син на шефа на комисията по досиетата Евтим Костадинов.

Трима от обвинените съдействали на разследването и са на свобода срещу различни парични гаранции, двама остават в ареста за 72 часа с постановление на прокурор.

Обвиненията са по второто дело срещу Миню Стайков, което даде аргумент за оставянето му в ареста. Разследването се води за източване на две програми – за развитие на селските райони и подпомагане на лозаро-винарския сектор. А след акцията вчера зам.-главният прокурор Иван Гешев оцени, че действията на задържаните говорели за „наглост“ и „липса на приличие“

Четирима от „Земеделие“ са обвинени за извършено в съучастие длъжностно престъпление (по чл.282, ал.1 от НК) – неизпълнение и нарушаване на служебните им задължения при обработката на заявления пред фонда за финансово подпомагане на еднолични търговци, свързани с Миню Стайков и други 7 лица, съобщава прокуратурата.

Петият е привлечен като обвиняем за участие в ръководената от Стайков организирана престъпна група (престъпление по чл.321, ал.6 от НК).
Трима от обвинените са дали подробни обяснения и са съдействали максимално на воденото наказателно производство. На тях са определени парични гаранции от по 26 000лв., 10 000 лв. и 7 000 лв.  И на петимата привлечени служители са наложени забрани за напускане на страната.

Прокуратурата съобщава още:

„По време на действията по разследването срещу тях 16.07.2019 г. са събрани писмени доказателства за това, че едно от обвинените длъжностни лица от фонда е раздал през последната година с договори за заем общо 1,8 милиона лева на търговски дружества, в т.ч. на дружества, предлагащи бързи кредити. От същото длъжностно лице са иззети и два луксозни автомобила,
единият от които брониран Мерцедес, който е бил оставен на съхранение в гараж в дома на Стайко и Миню Стайкови в столицата. Същото длъжностно лице е в родство по сватовство със Стайкови“.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.