Последни новини
Home / Законът / Обвиниха петима от фонд „Земеделие“, включително зам.-директор

Обвиниха петима от фонд „Земеделие“, включително зам.-директор

Defakto.bg

От шестимата арестувани при вчерашната шумна акция в централата на фонд „Земеделие“ петима са станали обвиняеми днес. Слред тях е и зам.-директор на фонда, съобщиха от спецпрокуратурата, без да назовават имена. По данни от медии въпросният зам.-директор е Калоян Костадинов, син на шефа на комисията по досиетата Евтим Костадинов.

Трима от обвинените съдействали на разследването и са на свобода срещу различни парични гаранции, двама остават в ареста за 72 часа с постановление на прокурор.

Обвиненията са по второто дело срещу Миню Стайков, което даде аргумент за оставянето му в ареста. Разследването се води за източване на две програми – за развитие на селските райони и подпомагане на лозаро-винарския сектор. А след акцията вчера зам.-главният прокурор Иван Гешев оцени, че действията на задържаните говорели за „наглост“ и „липса на приличие“

Четирима от „Земеделие“ са обвинени за извършено в съучастие длъжностно престъпление (по чл.282, ал.1 от НК) – неизпълнение и нарушаване на служебните им задължения при обработката на заявления пред фонда за финансово подпомагане на еднолични търговци, свързани с Миню Стайков и други 7 лица, съобщава прокуратурата.

Петият е привлечен като обвиняем за участие в ръководената от Стайков организирана престъпна група (престъпление по чл.321, ал.6 от НК).
Трима от обвинените са дали подробни обяснения и са съдействали максимално на воденото наказателно производство. На тях са определени парични гаранции от по 26 000лв., 10 000 лв. и 7 000 лв.  И на петимата привлечени служители са наложени забрани за напускане на страната.

Прокуратурата съобщава още:

„По време на действията по разследването срещу тях 16.07.2019 г. са събрани писмени доказателства за това, че едно от обвинените длъжностни лица от фонда е раздал през последната година с договори за заем общо 1,8 милиона лева на търговски дружества, в т.ч. на дружества, предлагащи бързи кредити. От същото длъжностно лице са иззети и два луксозни автомобила,
единият от които брониран Мерцедес, който е бил оставен на съхранение в гараж в дома на Стайко и Миню Стайкови в столицата. Същото длъжностно лице е в родство по сватовство със Стайкови“.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.