Последни новини
Home / Законът / Правителството отпусна 2 милиона лева за бонусите в спецправосъдието

Правителството отпусна 2 милиона лева за бонусите в спецправосъдието

Defakto.bg

Допълнителни разходи от 2 милиона лева по бюджета на съдебната власт за тази година одобри днес Министерският съвет.

Според съобщението на правителството „средствата са необходими за обезпечаване изплащането на възнаграждения по чл. 233, ал. 6 и 345, ал. 5 от Закона за съдебната власт“.

И двата текста са за бонусите в специализираното правосъдие, оспорвано въведени с поправките през 2017 г. Те предвиждат до 6 заплати годишно отгоре за работещите в специализираните съдилища, прокуратури и следствена служба.

Чл. 233, ал.6 гласи:

(6) (Нова – ДВ, бр. 1 от 2011 г., в сила от 04.01.2011 г., изм. и доп. – ДВ, бр. 90 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.) Въз основа на степента на натовареност на съответния орган на съдебната власт Висшият съдебен съвет определя допълнително възнаграждение на съдия, прокурор или следовател. Съдиите в апелативния специализиран наказателен съд, в специализирания наказателен съд, прокурорите в апелативна специализирана прокуратура, в специализирана прокуратура и следователите в следствения отдел на специализираната прокуратура получават допълнително възнаграждение в размер, определен по утвърдени от съответната колегия на Висшия съдебен съвет правила за индивидуална оценка на резултатите от дейността, но не повече от 6 основни месечни възнаграждения годишно.

Чл. 345, ал. 5 е за служителите:

(5) (Нова – ДВ, бр. 90 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.) Съдебните служители в апелативния специализиран наказателен съд, в специализирания наказателен съд, в апелативната специализирана прокуратура, в специализираната прокуратура и следствения отдел на специализираната прокуратура получават допълнително възнаграждение в размер, определен по утвърдени от съответната колегия на Висшия съдебен съвет правила за индивидуална оценка на резултатите от дейността, но не повече от 6 основни месечни възнаграждения годишно.

След приемането на тазгодишния бюджет във ВСС бе обявено, че през 2019 г. парите ще стигнат само за бонуси до 1 заплата.

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Един коментар

  1. Димитров

    Тези бонуси са противоконституционен цинизъм. Няма ли кой да ги оспори пред КС?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.