Последни новини
Home / Законът / СГС отказа предсрочно освобождаване на осъдения за убийство Джок Полфрийман

СГС отказа предсрочно освобождаване на осъдения за убийство Джок Полфрийман

Defakto.bg

Софийският градски съд отказа условно предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, осъден на 20 години затвор за убийството на Андрей Монов. Той излежава наказанието у нас, трансферът му в Австралия бе отказан.

По правилата на Наказателния кодекс съдът може да разреши предсрочно освобождаване, ако е изтърпяно поне половината от наказанието, но най-вече ако осъденият е дал „доказателства за своето поправяне“ (чл. 70, ал.1 НК). Половината от присъдата е излежана, на чужденеца му остават 6 години и 10 месеца от наказанието и едното условие е налице. Но процесът на поправянето на Полфрийман не е завършил, категоричен бе СГС след продължило над 3 часа заседание.

Временният началник на Софийския затвор Десислав Трайков се противопостави на предсрочното освобождаване с ред аргументи. Той цитира данни от досието на Полфрийман за провиненията му, откакто е зад решетките, най-вече за неизпълнения на заповеди и демонстративно неподчинение. Освен това, без ясни мотиви, затворникът си е зашил устата и е обявил гладна стачка, което е доказателство за незачитане на реда в местата за лишаване от свобода, коментира Трайков. Последната му гладна стачка е била от 21 април до 25 май и с него трябва да продължат да работят социални експерти и психолози.

При скорошна проверка в затворническото общежитие в Казичене пък са били открити и разлепени из цялата сграда стикери с нецензурно съдъжание, дело на Полфрийман.

Защитата на свой ред обяви, че чужденецът не е лесен затворник, но обясни активността му с това, че той не понасял корупцията в затвора и се борел с нея. Поиска също разглеждането на нови доказателства и разпит на двама нови свидетели.

Днешният отказ на СГС може да бъде обжалван пред Софийския апелативен съд.

Полфрийман бе и сред осъдените за тежки престъпления, които тази година поискаха от ВАС да отмени видеонаблюдението и присъствието на надзирател при удължените свиждания.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.