Последни новини
Home / Законът / След избора на Урсула фон дер Лайен за шеф на ЕК, предстои вот за еврокомисари

След избора на Урсула фон дер Лайен за шеф на ЕК, предстои вот за еврокомисари

Defakto.bg
Урсула фон дер Лайен

С 383 гласа „за“, Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за председател на следващата Европейска комисия с таен вот на 16 юли.

Тя трябва да заеме длъжността на 1 ноември 2019 г. с мандат от пет години. Подадени бяха 733 гласа, от които 1 беше невалиден.

383 гласа бяха „за“, 327 „против“ и 22 „въздържал се“.

Към момента Парламентът има 747 членове, съгласно получените официални известия от националните органи, което означава, че необходимият праг беше 374 гласа., т.е. повече от 50% от съставните членове.  Председателят Сасоли обяви официално необходимия брой гласове преди началото на гласуването, което се проведе тайно с хартиени бюлетини.

Избраният председател на Европейската комисия предстои да изпрати официални писма към държавните и правителствените ръководители, с покана да предложат своите кандидати за членове на Комисията.  Очаква се изслушванията на кандидатите в компетентните комисии да се проведат между 30 септември и 8 октомври. Пълният състав на колегиума на членовете на Комисията трябва да бъде избран от Парламента, което най-вероятно ще се случи по време на сесията на 21-24 октомври.

Политическото ръководство на ЕК се осъществява от екип от 28 комисари (по един от всяка страна от ЕС). Начело на този екип е председателят на Комисията, който решава кой за коя област на политиката да отговаря.

Колегиумът на членовете на Комисията включва председателя на Комисията, неговите шест заместник-председатели, включително първия заместник-председател и върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, и 21 комисари, които отговарят за различни области от политиката.

About De Fakto

Проверете също

Одобрените кандидати за младши съдии, прокурори и следователи писмено заявяват желание за назначения

Спечелилите конкурсите за младши съдии, прокурори и следователи юристи трябва писмено да заявят желанието си …

ВКС назначи три експертизи за адвокатските избори в София

Три експертизи назначи днес Върховният касационен съд (ВКС) по делото за избора на ръководни органи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.