Последни новини
Home / Законът / Софийска градска прокуратура обвини 20-годишен заподозрян за хакерството в НАП (допълнена)

Софийска градска прокуратура обвини 20-годишен заподозрян за хакерството в НАП (допълнена)

Defakto.bg
Задържаният Кристиян Бойков

След като премиерът  Бойко Борисов се възхити от 20-годишния младеж,  хакнал системата на НАП и изнесъл в публичното пространство лични данни на близо 5 млн. българи, които дълго ще гадаят какви неприятности ги очакват (по долу),  държавното обвинение съобщи,  че   „уникалният мозък“ е обвинен за компютърно престъпление. ( чл. 319 б, ал.5, т.2, вр. с ал.1 от Наказателния кодекс).  Името му е посочено с инициали К.Б. , а обвинението е заради неправомерно копиране на данни от сървър на НАП, като деянието представлява немаловажен случай и е извършено срещу информационна система, която е част от критичната инфраструктура.

Задържаният за кибератаката е водел курсове за повишаване на уменията на служителите на ГДБОП по киберсигурност, разкриха по-късно адвокатите и юристконсултката на фирмата, в която работи 20-годишният Кристиян Бойков, както е  пълното му име.  Според адвокатите няма доказателства, че въпросният хакер е точно Кристиян.  Те твърдят, че „доброжелател“ от конкурентна фирма е подал сигнал до ГДБОП срещу него, за да спре големи проекти, по които работи, с което да навреди и на компанията.
„Кристиян е най-удобното младо момченце. Обвинението срещу него е неясно, а той е твърде добър специалист, за да допусне грешка при подобна хакерска атака“, категорични бяха адвокатите на задържания.   „Кристиян е човекът, който открива следи, но не оставя следи„, коментираха  неговите способности защитниците му.

Предвиденото наказание  за подобно престъпление е   лишаване от свобода от пет до осем години и глоба до десет хиляди лева.

Младежът е 20 годишен от Пловдив, работи в офис на фирма в София, той е задържан за срок до 72 часа.    Пред две години той е пробил и защитата на МОН, но сам е уведомил ведомството  за слабата му защита.

На този етап няма и следа от руска връзка, обявена вчера от вътрешния министър Младенов във връзка със  сделката на правителството за Ф-16.

            Ето и официалното съобщение:

   Софийска градска прокуратура ръководи разследването по досъдебно производство за извършено компютърно престъпление във връзка с копирана и разпространена в публичното пространство информация за български граждани и търговски дружества от масивите на НАП.

Досъдебно производство е започнало с първото действие по разследването – разпит на свидетел, извършен при условията на неотложност и като единствена възможност за събиране и запазване на  доказателства от разследващ полицай при ГДБОП.

Разследването е стартирало след извършени спешни оперативно издирвателни мероприятия от служители на отдел „Киберпрестъпност“ в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ – МВР. В хода на тези действия и със съдействието на „Информационно обслужване“ АД е установено, че файлът, който е изпратен до медиите и съществува в интернет пространството съдържа данни за над 5 000 000 български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН  на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др. Установено е, че в един от файловете са налични данни, идентифициращи  наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла. В резултат на оперативно – издирвателни мероприятия и компютърно – разузнавателни действия е установено, че потребителското име се ползва от К. Б. – на 20 години от гр. Пловдив.

На 16.07.2019 г. служители на ГДБОП се установили, че К.Б. се намира на работа в офис на фирма в гр. София, където е задържан за срок от 24 часа по ЗМВР. Същият е експерт по киберсигурност и се занимава с тестове и одит на информационни системи.

Действията на К.Б. нямат връзка с дейността на фирмата, в която работи.

При условията на неотложност под ръководството на СГП са извършени претърсвания и изземвания в офиса на фирмата, където е открит К. Б., както и в дома му в гр. София и в гр. Пловдив. При тези действия са иззети компютърни конфигурации,хард дискове, флаш памети и 2 бр. мобилни телефони. Назначени са технически и компютърни експертизи, разпитват се свидетели.

Събраните до момента доказателства са оценени от СГП като достатъчни, за да обосноват привличането на К. Б. към наказателна отговорност за престъпление по чл. 319 б, ал.5, т.2, вр. с ал.1 от Наказателния кодекс.

Днес,  17.07.2019 г., К. Б. е обвинен в това, че от неустановена дата до 15.07.2019 г. в гр. София неправомерно копирал компютърни данни от сървър на НАП, като деянието представлява немаловажен случай и е извършено срещу информационна система, която е част от критичната инфраструктура, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от пет до осем години и глоба до десет хиляди лева.  Софийска градска прокуратура е разпоредила задържането на К. Б. за срок до 72 часа.

Бойко БОРИСОВ: Имаме уникални мозъци, вълшебници на световно ниво!

„Имаме уникални мозъци и е много важно да имаме възможност да плащаме повече, за да има възможност да ги ползват и службите, а и ние самите, за да не ни нанасят такива щети и след това да им се повдигат обвинения“, каза Борисов пред журналисти в началото на днешното правителствено заседание.   „Просто уникални мозъци имаме и много е важно да намериме начин за такива, Горанов, да има възможност да плащаме повече, за да може да ги ползват службите, а и ние самите, за да не ни нанасят такива щети, и след това да им се повдигат обвинения, а да ги привлечеме да работят в полза на държавата, такива вълшебници“.

Борисов отбелязва още, че България не е единствената страна, в която се случват кибератаки.

„Не случайно и в Германия хакнаха, и в Щатите, защото това е един вид, показваш, че уменията ти са надраснали това, което киберзащитите имат“, подчерта премиерът.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.